Adolf Branald: Lazaretní vlak. Hra z horečných dnů pražské květnové revoluce

5. květen 2024

Na jednom z pražský nádraží stojí na počátku května 1945 německý lazaretní vlak. Je pod ochranou Mezinárodního Červeného kříže a jeho posádce, jakkoliv jsou tam vedle raněných a nemocných i bojeschopní a ozbrojení vojáci, je zaručena nedotknutelnost. Část osazenstva se chce vzdát povstalcům, kteří ovládli zbytek nádraží, část je odhodlána bojovat do posledního muže. A vývoj se dlouho kloní na jejich stranu... Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Hlaváč (Milan Mach), Belza (Soběslav Sejk), Babánek (Eduard Dubský), Lerous (Jiří Hurta), Kolda (František Vicena) a dále účinkují: Ferdinand Krůta, František Holar, Richard Antonín Strejka, Josef Čáp, Jan Vala, Roman Hemala, Vladimír Stach, Vladimír Leraus, Eva Svobodová, Svatopluk Skládal, Miloš Willig, Jaroslav Křivánek, František Hanus a další
Dramaturgie: Dalibor Chalupa
Hudba: Zdeněk Šikola
Režie: Petr Adler
Natočeno: 1970

V roce 1936 nastoupil Branald u státních drah, kde mimo jiné pracoval jako telegrafista nebo výpravčí. V letech 1939–1945 pracoval v Praze na Masarykově nádraží, kde se aktivně zúčastnil protiokupační ilegální činnosti. Z této zkušenosti čerpal při psaní románů Severní nádraží a Lazaretní vlak. Právě odraz jeho osobní zkušenosti, znalost prostředí a schopnost ho autenticky vylíčit je největší předností i rozhlasové adaptace druhého z těchto románů. A to i přesto, že je do velké míry poplatná pohledu na Pražské povstání, jaký panoval v roce 1959.

autor: Dalibor Chalupa
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.