Anifilm 2024: 2 témata ve 444 animovaných filmech na 14 místech v Liberci

29. duben 2024 15:10

Město Liberec bude hostit 23. Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm od 7. do 12. května 2024. Přehlídka představí to nejlepší, co v domácí i zahraniční animované filmové tvorbě vzniklo v roce 2023.

Anifilm 2024 nabídne nezvykle dvě hlavní témata. Odhaluje je už festivalová znělka, která je, jako každý rok, nová. V té letošní se nejprve ruce se vymaní z jakýchsi pavučin, pak vytvoří z různých věcí, jako jsou větvičky, loutky, osvítí je plamenem, a vzniká jakési stínové loutkové divadlo.

„(Znělka) vychází z tématu, na které jsme se letos zaměřili, a to je voděná loutka. A spolu s tím máme druhé téma, výtvarné umění v animovaném filmu,“ vysvětlil programový ředitel festivalu Pavel Horáček. Druhé jmenované téma představí organizátoři v rámci nesoutěžní části festivalu nazvané Fine–Art–Animation. Půjde o filmy inspirované konkrétními obrazy, uměleckými směry nebo kolážovou animací.

Součástí programu Anifilmu 2024 bude soutěžní i nesoutěžní část, game zóna nebo výstavy, koncerty a přednášky. Podle ředitele festivalu Tomáše Rycheckého letos čeká na tvůrce i jedna novinka. „Připravili jsme program Game Pitch aréna, je to možnost pro tvůrce nových počítačových her ucházet se o pozornost porotců, což jsou zástupci velkých vydavatelských studií,“ popsal ředitel festivalu Tomáš Rychecký. Tvůrci mohou také získat 10 000 eur od Nadace PPF na vývoj nové hry.

Pořadatelům se pro rok 2024 také podařilo rozšířit počet festivalových míst. „Město nám zapůjčilo i pavilon na výstavišti, který má kapacitu skoro 200 sedadel,“ potvrzuje Tomáš Rychecký. I tentokrát bude centrem liberecký dění zámek. Program ale organizátoři chystají pro dalších 13 míst ve městě.

A kteří významní umělci se letošního Anifilmu v Liberci zúčastní? Poslechněte si reportáž Tomáše Mařase.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související