Bydliště umělců, roubenka nebo domeček bez dveří. Nový Svět skrývá zajímavou podívanou

20. září 2018

Najít zajímavé, přitom pro spoustu lidí dosud nepoznané místo je těžké, nikoliv však nemožné. Příkladem může být pražská čtvrť Nový Svět. Kromě toho, že se stala bydlištěm mnoha umělců, což některé domky samy prozrazují, zaujme na první pohled svou malebností. V rámci seriálu, ve kterém objevujeme netradiční místa v Praze, jsme se tentokrát vypravili právě sem.

Na Novém Světě žilo a stále žije hodně umělců. „Skoro v každém domku musel bydlet nějaký básník, malíř, spisovatel, herec nebo režisér. Například hned v první uličce Na Náspu, kde stojíme, bydlel režisér Karel Kachyňa,“ říká Petr Ryska, autor projektu Praha Neznámá. Na konci ulice Na Náspu zahýbáme doleva a pokračujeme Černínskou ulicí. „Tady máme další zajímavý domek. Na jeho balkónku vidíme dvě hlavy. Jedna z nich je hlava známého animátora a režiséra Jana Švankmajera, druhá hlava je jeho manželky. Obě slouží jako květináče.“

Nový svět, malý domeček č. 6

Nový Svět není zajímavý pouze svou malebností a tím, kdo tady nalezl své bydliště. Zaujme také různými drobnostmi. Vedle již zmíněných květináčů proto například na dveřích do ohradní zdi v ulici Nový Svět uvidíme kliku od Josefa Nálepy. Sochař totiž míval nedaleko svůj ateliér. Zůstaňme ale ještě chvíli v Černínské ulici. Poté, co mi pan Ryska ukázal dům s ateliérem Jana Švankmajera, upozorňuje mě na malý domeček na protější straně. V něm měl svůj první pražský ateliér malíř Jan Zrzavý. A o kousek dál si můžeme prohlédnout domovní znamení domu U Zlatého bažanta. „Nový Svět byl vždycky chudinskou čtvrtí. Místní obyvatelé se snažili si své okolí alespoň nějak pozlatit, proto domy pojmenovali U Zlatého bažanta, U Zlaté hrušky, U Zlatého hroznu a tak dále. Pojmenovat domy bylo jednoduché, ovšem dražší už byl štukatér, proto domovní znamení tady napočítáme na jedné ruce.“

Nový svět, Černínská ulice

O kousek dál to vypadá, jako kdybychom se dostali do úplně jiného světa, protože vidíme roubenku. „Roubenka U Raka je tu bezesporu nejzajímavějším domkem.“ Jakub Arbes sem docházel za chudou švadlenkou Josefinou Rabochovou, která se později stala jeho ženou, a také sem umístil děj romaneta Zázračná madona. Spjata je ale i s dalšími jmény. „V 60. letech 20. století tady žili dva spisovatelé, nerozluční přátelé Arnošt Lustig a Ota Pavel.“ Když se otočíme, uvidíme malinkatý domeček, který má pouze jedno okno a naznačený rám dveří.

Dřevěná trojnožka láká svým vzhledem i netradičním výhledem na Prahu

Doubravka

První skicu rozhledny Doubravka vytvořil architekt Martin Rajniš v kavárně na ubrousek. Od té doby ale uplynulo několik let, během kterých bylo potřeba přímo v terénu vyzkoušet například statiku nebo vlastnosti zvoleného materiálu a podobu rozhledny následně výsledkům testování přizpůsobit. Povedlo se. Od června si tak lidé mohou na kopci Horka na Černém Mostě užít pohled na tři mohutné nohy z akátového dřeva, které podpírají točité schodiště z modřínového řeziva.

Pokračujeme dál ulicí Nový Svět, ve které stojí například dům U Zlaté hvězdy, dům U Bílého lva nebo dům U Zlatého žaludu, který se svou monumentálností vymyká. Naši vycházku zakončujeme v místě, kde končí Nový Svět, v Kapucínské ulici. „Vidíme vidlici, jak se Kapucínská ulice rozbíhá. V těchto místech opouštíme Nový Svět,“ vysvětluje Petr Ryska.

Cesta: Tramvají číslo 22 nebo 23 do zastávky Pohořelec, poté pěšky ulicí Keplerova k zahradě u Černínského paláce. Po pravé straně uvidíte ulici Na Náspu, která je součástí Nového Světa.

autor: Kristýna Dolejšová
Spustit audio