Cirkus ve 21. století má mnoho podob i forem. Na festivalu Letní Letná to letos dokážou soubory z Francie, Belgie i Kanady

14. srpen 2019

Letní Letná patří už tradičně k výrazným kulturním událostem posledních tří prázdninových týdnů, během kterých se představí řada novocirkusových souborů z Čech i ze zahraničí, letos tedy z Francie, Kanady i Belgie. 16. ročník festivalu nového cirkusu zahájila přechodem přes řeku Vltavu na laně ve výšce 35 metrů francouzská provazochodkyně Tatiana Mosio Bongonga.

Čtěte také

Do České republiky se téměř po pěti letech vrací francouzský soubor, který v roce 2015 vystoupil v Plzni s představením inscenace Pour le meilleur et pour le pire. Na Letní Letné představí svou nejnovější inscenaci, a to Saison du cirque. Tato inscenace pojednává o cirkusu, nebo je spíše „hrou na cirkus“. Autory této cirkusové grotesky jsou Victor Cathala a Kati Pikkarainen. Oba dva patří k umělcům, kteří se dokáží povznést nad svou fyzickou dokonalost a dívat se na svět kolem sebe s nadhledem a humorem. A s nadhledem i humorem, i když zároveň s maximální pohybovou virtuozitou, se dokáží podívat i na svou profesi, tedy cirkus, a zkoumají tak vztah cirkusu nového a starého, nebo toho současného a tradičního.

Francouzský soubor Cirque Aïtal

Tři těla a jeden hlas

Belgický nový cirkus letos na Letní Letné zastoupí soubor Théâtre d’Un Jour. V Praze uvede svou nejnovější inscenaci s příznačným názvem Strach. Théâtre d’Un Jour pod vedením režiséra Patricka Masseta ve svých inscenacích spojuje celou řad forem – živou hudbu, párovou akrobacii nebo divadlo masek. Patrick Masset pochází z divadelního prostředí a to je na jeho režijním přístupu k cirkusu také znát. V představeních proto důsledně buduje dramatickou situaci, atmosféru a vizuálně výmluvné obrazy. Tři artisté a jedna zpěvačka v inscenaci na mnoho způsobů zobrazují téma strachu. Symbolika představení spočívá v tom, že tři akrobaté nosí a podpírají zpěvačku. Jsou tedy těly, prostřednictvím nichž tento hlas promlouvá.

Théâtre d’Un Jour

Sedmnáct žen v šapitó

Jendou z velkých forem, které budou letos na festivalu uvedeny, bude inscenace Projet PDF v podání kolektivu Portés des femmes. Jedná se o kolektiv, který tvoří výhradně ženy artistky. Inscenace je vyjádřením postoje k tomu být ženou v cirkuse, ale je také pojednáním o životních rozporech, soupeření a neporozumění pohlaví, sebedůvěře, o bolesti i radosti z narození dítěte, odboji, lásce i odevzdání.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.