Eberhard Petschinka: Santo Subito

10. říjen 2017

Má být Jan Pavel II. kanonizován? Hlavním svědkem komise je herec Roberto Begnini, který svatému otci hrál u smrtelné postele. Duchovní blasfemie z pera rakouského rozhlasového tvůrce s Jiřím Lábusem v hlavní roli on-line k poslechu do pondělí 16. října 2017.

Fred (Jiří Lábus) natáčení hry Woodyho Allena Riverside Drive

V mystifikaci Eberharda Petschinky vypráví italský komik Roberto Benigni před vatikánskou kongregací, řešící svatořečení Jana Pavla II., svůj příběh. Jednoho večera byl urgentně vyzván, aby okamžitě dorazil do Vatikánu. Papež Jan Pavel II. si přál, aby mu Benigni sehrál u jeho smrtelné postele příběhy Dona Quijota. Ale protože je Benigni osoba hříšná a navíc vystoupil z církve, je potřeba provést řadu procedur, včetně nového křtu. Teprve poté se může obléct do kostýmu a sehrát příběh slavného rytíře a hlavně jeho sluhy Sancha Panzy. Benigniho umění pomůže Janu Pavlovi v jeho poslední hodince a napomůže kýženému zázraku. Kongregace je spokojena, proces svatořečení může začít.

Hra Santo Subito v autorské režii Eberharda Petschinky zvítězila na prestižním berlínském festivalu Prix Europa v roce 2007.

Eberhard Petschinka se narodil v roce 1953. Absolvoval obor filozofie. Pracuje jako rozhlasový tvůrce na volné noze, věnuje se i výtvarnému umění či literatuře. Je držitelem mnoha mezinárodních ocenění (například z festivalů Prix Europa, Prix Italia, Prix Marulić nebo Grand Prix Nova). Petschinka jako nezávislý tvůrce tvoří své „hörspiely“ ve svém vlastním studiu, vždy v koprodukci s některým z rozhlasů německy mluvících zemí. Se skladatelem W. Mitterem vytváří propracovaný zvukový plán inscenací, ve kterém kromě zkomponované hudby nechává zaznít i řadě hudebních motivů a zvukových ikon současné popkultury.

Ironický odstup od této produkce se v jeho realizacích demonstruje nejen citacemi a aluzemi, ale soustavným prezentováním „vysokého obsahu“ výrazivem show byznysu. I pohnuté umírání Karola Wojtyly doslova v přímém přenosu rouhačsky reflektuje jako součást soudobého sebeinscenování celebrit.

Domácím posluchačům není jeho jméno neznámé; vedle hry Santo Subito byly natočeny v Českém rozhlase groteskní dramata Circus Maximus (2015) a Pepik Knedlik (2016), obě v režii Petra Mančala.

Osoby a obsazení: Roberto Benigni (Jiří Lábus), kardinál Ruini (Jiří Ployhar), Maria Benigni (Zuzana Kajnarová), kardinál Morsini (Jiří Prager), kardinál John (Zdeněk Maryška), kardinál 2 (Antonín Molčík), kardinál 1 (Petr Lněnička), kardinál 3 (Michal Novotný), kardinál 4 (Karel Vlček), papež Jan Pavel II (Otakar Brousek), biskup 2 (Hynek Chmelař), biskup 1 (Jan Holík), biskup sevilský (Vladimír Čepek), Dario Fo (Václav Mareš), francouzský kuchař (Jiří Knot), řidička taxi (Jitka Rotreklová) a další

Překlad: Magdalena Štulcová
Hudba: Ivan Acher
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Tomáš Zielinski

Natočeno v roce 2009.

autoři: Hynek Pekárek , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio