Ernst Jandl: Chroptění Mony Lisy

25. duben 2017

Akustické dění pro hlas a aparatury. Experimentální rozhlasová hra o krachu a konci „krásného umění“ i o umírání člověka. On-line k poslechu do pondělí 1. května 2017.

mona_lisa_by_leonardo_da_vinci_from_c2rmf_retouched.jpg

Dramaturgický úvod k Chroptění Mony Lisy s teatroložkou Zuzanou Augustovou.

Téma krachu a konce „krásného umění" je ve hře Chroptění Mony Lisy (napsána roku 1970) propojeno s tématem umírání člověka. Hra je realizována metodou zvukových útržků a deformovaných fragmentů klasického umění. Jandl odmítá všechna romantická klišé a pomocí zhuštěných esenciálních výkřiků zkoumá člověka jakoby rozloženého na ty nejmenší částečky.

Účinkují: Pavel Kikinčuk a Jaroslav Řezáč

Překlad: Věra Koubová
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Zvuk: Tomášem Gsöllhofer a Jiří Emil Silovský
Režie: Miroslav Buriánek

Natočeno v roce 2006.

02373391.jpeg

Když měla v roce 1968 premiéru hra Pětkrát člověk muž, kterou Jandl napsal spolu s Friederike Mayröckerovou, znamenalo to přelom v dějinách rozhlasové hry. Inscenace především povýšila doposud podřízenou akustickou složku na plnohodnotnou součást výpovědi. Zvukové kompozice se pro příště měly stát stejně důležitým, nebo možná důležitějším faktorem, než samotný text. K tomu posloužilo i dosud nebývalé využití stereofonie.

Po celé šířce zvukového prostoru jsem rozmístil pět pozic, ze kterých měla řeč znít: vlevo, vlevo od středu, ve středu, vpravo od středu, vpravo. Těchto pět pozic bylo rovnocenných, a navíc představovaly určitý situační model.
Ernst Jandl

Ernst Jandl je nejvýznamnějším představitelem rakouské experimentální poezie. Jandlovy krátké texty nechtějí zpodobnit svět. Tvoří si svět vlastní. Sama forma má svou vypovídající hodnotu. Jandl využívá prvků dadaismu, expresionismu i klasické lyrické poezie. Do psané formy vtěluje mluvené prvky, vytváří nová slovní a zvuková spojení, pracuje s obrazotvorností nově vytvořených jazykových znaků. Jeho umění často nespočívá pouze v samotných textech, ale také v přednesu básní. Natočil řadu desek obsahujících jeho slovní a zvukové experimenty, které jsou často doprovázeny hudbou. V roce 1984 získal Velkou rakouskou státní cenu za literaturu.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.