Esence Paříže: Henri Cartier-Bresson v Muzeu města Vídně

5. listopad 2004

Jen nemnoho fotografů vytvořilo snímky, které se tak hluboko vryly do naší paměti, jako se to podařilo Henrimu Cartier-Bressonovi. Dílu tohoto proslulého Francouze, který zemřel letos v srpnu ve věku 95 let, je věnována výstava v Muzeu města Vídně. Pod názvem "Esence Paříže" potrvá od 5. listopadu až do 9. ledna 2005.

Svou první leicu si Cartier-Bresson pořídil ve svých 23 letech a od té doby jednoduše nepřestal pozorovat svět kolem sebe hledáčkem fotoaparátu. V roce 1947 spoluzaložil slavnou agenturu Magnum. Jak však dokládá vídeňská expozice, zůstávala hlavním těžištěm jeho díla Paříž, kterou Cartier-Bresson intenzivně fotografoval v letech 1929 až 1979. Řada z těchto snímků - ať už se jedná o portrét Jean-Paul Sartra, fotografie zamilovaných dvojic sedících v kavárničkách, nebo obrázek malého chlapce, který hrdě nese domů dvě láhve červeného vína - se postupem času stala svého druhu ikonami fotografie.

Henri Cartier-Bresson: Paris, 1955

Výstava Esence Paříže byla uspořádána v rámci Měsíce fotografie, který se letos poprvé koná též ve Vídni. Až dosud - již po dvacet let - byl Měsíc fotografie exkluzivní bienálovou tradicí Paříže. Nyní se na pozvání města pořádá poprvé i ve Vídni a Berlíně. Výstavy a workshopy uspořádalo v rakouské metropoli celkem 76 muzeí, galerií a institucí. Pendantem k výstavě Bressonových pařížských fotografií bude v Paříži expozice fotografií Augusta Staudy, kterou nabídlo právě Muzeum města Vídně.

Výstava fotografií Henri Cartier-Bressona potrvá od 5. listopadu do 9. ledna 2005. Muzeum města Vídně (Wien Museum) sídlí na náměstí Karlsplatz, ve 4. vídeňském obvodu. Otevřeno je denně mimo pondělí od 9 do 18 hodin. Vstupné je 4 eura, snížené 2 eura. Další informace na internetové adrese www.wienmuseum.at. Informace k Měsíci fotografie na www.2004.photographie.com.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu