Fenomén storytellingu. Umění dobře vyprávět a naslouchat se může naučit každý

10. říjen 2017

Barbora Schneiderová a Justin Svoboda znovuobjevují hluboce zakořeněnou tradici vyprávění – nejpřirozenější lidskou činnost, která je zároveň uměním.

Termín vznikl ve druhé polovině 20. století v severní Evropě, kde má dodnes nejširší základnu. „Je to živé vyprávění, metoda, která se zabývá tím, jak vědomě pracovat s příběhem. Vyprávění je dovednost a dá se kultivovat, dá se na ní pracovat,“  říká Schneiderová.

Storytelling je terminus technicus, používá se mezinárodně a oproti českému „vyprávění“ má jednu nespornou přednost. Spojuje v sobě totiž „příběh“ (story) i „vyprávění“ (telling), tedy samotný proces vzniku a jeho výsledek.

Barbora Schneiderová studovala storytelling v Norsku a po návratu založila v Praze občanské sdružení s jednoduchým názvem Storytelling. To si klade za cíl znovuobjevovat hluboce zakořeněné tradice vyprávění a vzkřísit je jakožto nejpřirozenější lidskou činnost, která je zároveň uměním.

Justin Svoboda je dalším z členů platformy, živým vyprávěním se zabývá už několik let. „Vypravěč otevírá bránu, která posluchačům dává možnost spolu s ním prožít obraz,“ vysvětluje. Jejich sdružení se orientuje hlavně na oblast školství. „Příběhy se dobře učí, člověk si lépe zapamatuje informace, najde si k obsahu svou vlastní vazbu.“

Kromě produkční záštity storytellingových inscenací se spolek zabývá také vedením workshopů a teambuildingů pro veřejnost i pro firmy. Metody storytellingu se používají také například v sociálně-komunitních projektech nebo terapii. „Příběh nás má dovést k něčemu, co objevíme sami v sobě, k nějakému problému, který lze s terapeutem společně rozebrat.“

Podle Schneiderové má storytelling velmi blízko ke slam poetry a stand-up comedy. Živé vyprávění má ale mnohem širší záběr. „Zatímco stand-up comedy má za cíl vás pobavit, u storytellingu může být těch cílů spousta. Může nás chtít pobavit, ale také to může být příběh, který vede k něčemu dalšímu, mnohem hlubšímu.“

A jaké je základní poslání spolku? Nezáleží na tom, zda jste extravert či introvert, storytelling je návrat k umění vyprávět a naslouchat, umění žít tady a teď. Může se mu naučit každý.

Spustit audio