Fráňa Šrámek: Léto. Lyrická hra o odvaze k lásce a strachu z nevratné ztráty mládí

3. červenec 2022

Léto budiž pochváleno! Obnovená premiéra k 70. výročí úmrtí českého básníka, prozaika a dramatika Fráni Šrámka (19. ledna 1877 – 1. července 1952). Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Hudbu složil Jan Kapr
Symfonický orchestr Čs. rozhlasu řídí Jiří Pinkas
Zpívají členové Čs. sboru písní a tanců
Rozhlasová úprava a dramaturgie Dalibor Chalupa
Osoby a obsazení: Perout (František Hanus), Peroutová (Vlasta Fabianová), Jan Skalník (Karel Richter), Farář (František Smolík), Růžena (Růžena Nasková), Stáza (Libuše Matějová), Chvojka (Miroslav Doležal), Troníčková (Jaroslava Drmlová), Soused (Rudolf Deyl ml), Nanda (Jiřina Pehrová), Josef (Miloš Willig) a Vypravěč (Josef Červinka)
Režie: Ludvík Pompe
Natočeno: v roce 1954

Svou první celovečerní hru, lyrickou komedii Léto, začal Fráňa Šrámek psát krátce před vypuknutím první světové války. Ještě než dokončil druhé jednání, musel narukovat na haličskou frontu. V rukopise můžeme dodnes najít autorem vlastnoručně vyznačené místo, kdy práci na textu přerušil – v rozhovoru Jana Skalníka s básníkem Chvojkou a Valčou Peroutovou je autorova poznámka: „Tady zmobilizován! 26. července 1914. K dokončení hry se Fráňa Šrámek mohl vrátit až během zdravotní dovolené v únoru 1915, kterou strávil u rodičů v Německém Brodě. Na pozadí nesmyslného zabíjení píše básník o odvaze k lásce a o strachu z nenávratné ztráty mládí, nejkrásnějšího věku v životě člověka.

Léto vypráví příběh manželů Peroutových, kteří přijeli z Prahy do Peroutova rodného kraje na dovolenou. Tady se setkávají s mladým studentem Janem Skalníkem, který se naivně zamiluje do své „tety“. Zatímco mladý muž zažívá první milostné okouzlení, pro nudící se Valču Peroutovou znamená jeho obdiv jen příjemné ukrácení času. A také pobídku, aby si nenechala utéct zbytky svého mládí, které jí po boku manžela připadá promarněné.

Premiéra Šrámkova Léta se konala v Národním divadle v Praze 29. května 1915, režisérem byl Jaroslav Kvapil, kterého hra oslovila po prvním přečtení, jak napsal autorovi v dopise. Rozhlasovou inscenaci natočil v roce 1954 režisér Ludvík Pompe, který do hlavních rolí obsadil Vlastu Fabiánovou, Františka Hanuse, Karla Richtera, Františka Smolíka, Růženu Naskovou, Libuši Matějovou…

autoři: Dalibor Chalupa , Renata Venclová
Spustit audio

Související