Friedrich Achleitner: Historky před spaním

26. říjen 2017

Výběr z knih současného rakouského autora a architekta on-line k poslechu do středy 1. listopadu 2017.

Friedrich Achleitner: Historky před spaním

Friedrich Achleitner (nar. 1930) vystudoval ve Vídni architekturu a dvacet pět let ji vyučoval. Do roku 1988 vedl na vídeňské Akademii výtvarných umění katedru dějin a teorie architektury. Je autorem velkolepého díla Rakouská architektura 20. století, třísvazkového průvodce po moderní rakouské architektuře.

Zaujetí formou a tvarem přenesl z výtvarné oblasti také do oblasti literární. Po provokativních začátcích, kdy se jemu a dalším akčním umělcům proslulé Vídeňské skupiny nepodařilo nadchnout publikum přespříliš radikálními performancemi, se více soustředil na jazykové experimentování, zejména na formální destrukci a literární konstruktivismus, což obojí jej spojovalo s vizuálním a architektonickým vnímáním.

K takzvaně klasickým textům skupiny patří Achleitnerův quadratroman („čtvercový román“, nebo také „román na kvadrát“) z roku 1973, jehož grafickou podobou a současně hlavní postavou je „čtverec“, do něhož je vepsán text. Na každé stránce se s ním (v něm) něco odehrává, reflektuje různý styl, obsah, tvar, způsob psaní literárního díla a z toho pak vyvstávají různé – jak grafické, tak jazykové - prvky. Základním principem je stylistická, jazyková, obsahová, formální, jakákoli literární hra.

Principu jazykové hry je věrný i v textových miniaturách z počátku tohoto tisíciletí, konkrétně v knížkách s názvy Historky před spaním a a nebo nebo a, z nichž jsou vybrány následující ukázky.

Autor přijal letos na jaře pozvání a osobně se několik dní před svými 87. narozeninami podílel na autorském čtení u příležitosti českého vydání výboru z obou knih, který pod společným názvem Historky před spaním vydalo v překladu Dany Pfeiferové zlínské nakladatelství Archa.

Překlad: Dana Pfeiferová
Připravila: Magdalena Štulcová

Natočeno v roce 2017.

autoři: Magdalena Štulcová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio