Gorbačovova glasnosť ukázala, že sovětský systém je fikce, říká Ivo Feierabend

18. leden 2019

Znáte šest divů socialismu? A víte, co je to ještěrka? Možná trochu překvapivě se to dozvíme od profesora Iva Feierabenda, se kterým jsme mluvili v jeho domě u San Diega.

Ale samozřejmě nejen to. Pan profesor zařadil ve vltavské Mozaice do politických a společenských souvislostí statečný a ojedinělý čin Jana Palacha z ledna 1969. Česko-americký politolog mluvil o takzvaném Pražském jaru 1968, sovětské okupaci Československa, samotném Palachově upálení a taky o evropských událostech roku 1989 a pádu kdysi zdánlivě mocného Sovětského svazu (mimochodem, pokud chtěl Gorbačov tenhle obludný stát zachovat, neměl – podle Feierabenda – nasazovat svoji glasnosť; právě ta ho prý dostala). Zajímavé bylo i vzpomínání, jak na všechny zmíněné události reagovala média v Americe, kde už tehdy žil a pracoval.

Ivo Feierabend a redaktor Tomáš Pilát

Sám Feierabend má výjimečné rodinné zázemí. Jeho otec Ladislav Feierabend byl významný prvo a druhorepublikový politik, národohospodář a vrcholný představitel československého předválečného družstevnictví. Po podepsání mnichovské dohody se stal ministrem československé vlády, krátký čas působil i ve vládě protektorátní, a současně se zapojil do odbojového hnutí. V roce 1940 za dramatických okolností (a statečné pomoci československých železničářů) uprchl z Protektorátu do Spojeného království. V Londýně se stal v roce 1940 státním ministrem, roku 1941 ministrem financí exilové vlády. V únoru 1945 z exilové vlády odešel kvůli nesouhlasu s Benešovou politikou. Po skončení druhé světové války se vrátil domů, a jako bytostný demokrat se rozhodně netajil svými protikomunistickými postoji. Po komunistickém puči v Československu v roce 1948 celá rodina – včetně syna Iva a dcery Hany – emigrovala přes Británii do Spojených států.  

Ivo Feierabend vystudoval politické vědy na univerzitě v Berkeley a nastoupil akademickou kariéru. Je emeritním profesorem State University v San Diegu, žije v nedalekém Del Mare. Právě tady, v domě s vyhlídkou na moře, nám poskytl v prosinci 2018 rozhovor.   

Spustit audio