Hannah Arendtová: Očima nezamlženýma politikou. Vzpomínky a úvahy o židovství v dobách nacismu

27. leden 2024

Úryvky z rozhovoru s židovskou myslitelkou uvádíme u příležitosti Mezinárodního dne památky obětí holocaustu. Premiéru poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Valérie Zawadská
Připravil: Petr Gojda
Překlad: Alena Bláhová
Režie: Vlado Rusko
Premiéra: 27. 1. 2024

V říjnu roku 1964 byla židovská politická teoretička Hannah Arendtová hostem Güntera Gause v pořadu německé ZDF „Zur Person“ a odpovídala na otázky spojené se svým židovstvím, holocaustem i se svou profesí politické teoretičky. Celý rozhovor byl poprvé v českém prostředí uveden na výstavě věnované autorce v pražském Goethe-Institutu, část otiskl také věstník Roš Chodeš pod názvem Podstatné je pro mě porozumět.

Hannah Arendtová se narodila 14. října 1906 v Hannoveru. Vyrůstala v Královci a v Berlíně, studovala filozofii, teologii a starořeckou filologii v Marburgu, Freiburgu a Heidelbergu u Martina Heideggera a Karla Jasperse. Roku 1933 odešla z Německa do Francie, kde osm let působila jako sociální pracovnice v sionistických organizacích.

Od roku 1941 žila v USA, živila se tu nejprve jako novinářka na volné noze, později se angažovala v organizaci Jewish Cultural Reconstruction, založené roku 1949 v New Yorku, a přednášela na několika univerzitách politickou teorii. Roku 1963 získala profesuru na University of Chicago, roku 1967 na dnešní New School University v New Yorku. Zemřela v New Yorku před jednatřiceti lety, 4. prosince 1975.

Proslavila se jako autorka dnes už základních děl z oblasti politicko-filozofické teorie (Původ totalitarismu, 1955; Vita activa, 1958), největší pozornost a zároveň i nejprudší kritické reakce jí však přinesla kniha Eichmann v Jeruzalémě. Zpráva o banalitě zla (1964, česky Mladá fronta 1995).

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související