Haškovské léto na Vltavě nabídne k poslechu kompletního Švejka s Oldřichem Kaiserem

16. červen 2017

Letošním červnem se završilo dlouholeté úsilí vltavských dramaturgů dát vzniknout nové nahrávce Osudů dobrého vojáka Švejka za světové války.

Už před osmi lety se zrodil nápad uchopit Haškův román nově a zároveň ve své celistvosti. V uplynulých letech jsme natočili dvě první knihy Švejka v kongeniální interpretaci Oldřicha Kaisera, letos vznikla nahrávka třetího i nedokončeného čtvrtého dílu.

Román Jaroslava Haška je patrně nejslavnější českou prózou v zahraničí. Jeho přijetí v českém prostoru – stejně jako interpretace titulní postavy – nebylo vždy jednoznačné. Jak píše už v roce 1966 Bohumil Doležal „Všechny nedávné diskuse kolem Haškova románového díla jsou vedeny jedním směrem - k odpovědi na otázku „Kdo je Švejk?“ Přitom se zkoumá tato postava jako typ, rozebírá se její charakter. Ve výkladu je široké rozpětí - od chápání Švejka jako „obránce elementárních hodnot života“ (Milan Uhde) až po jeho odsouzení jako ztělesnění nízkosti v české národní povaze (Václav Černý).“

Také proto jsme se rozhodli u příležitosti dokončení rozhlasové četby z Osudů dobrého vojáka Švejka zhodnotit Haškův opus magnum pro dnešek a vyrovnat se s jeho nejrůznějšími interpretacemi.

V létě nás tak nečeká jen celá Kaiserova četba ve vysílání i ve streamu na internetu, ale celá řada dalších haškovských pořadů. Ať už jde o další Haškovy literární i dramatická díla (rozhlasová hra Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní, četby v rámci Pokračování za pět minut Šťastný domov a O vychovatelích a dětech), dokumenty a publicistiku věnovanou Haškovu dílu (ve Víkendové příloze nebo například ve Výletech s Vltavou), o eseje významných spisovatelů na téma Švejk (od Karla Poláčka až k Josefu Kroutvorovi), nebo o anketu mezi kulturní veřejností Hašek vs. dnešek, kterou budeme uvádět paralelně na facebooku Českého rozhlasu Vltava a ve vysílání Mozaiky.

Haškovské léto je tak příležitostí poslechnout si celého Švejka s Oldřichem Kaiserem stejně tak jako přemýšlet o významu románu i jeho titulní postavy.

A v neposlední řadě, příležitostí postavit se životu za světové války i tomu dnešnímu s bachtinovským karnevalovým smíchem.

PROGRAM

16. června 21:15 Začíná Haškovské léto – ukázky z premiérových dílů četby s Oldřichem Kaiserem a rozhovor s Miloše Štědroněm na téma živosti Haškova díla i interpretací Švejka

19. června – 9. září od pondělí do pátku 9:30 a v sobotu v 8:30 Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války  I –IV

1. července 14:00  Hašek J.-Kisch E.E.-Longen A.: Z Karlína do Bratislavy parníkem Lanna 8 za 365 dní

8. července – 2. září každou sobotu Esej týdne

14. července 20:00 Jaroslav Hašek: Šťastný domov          

11. srpna 20:00 Jaroslav Hašek: O vychovatelích a dětech

 

autor: Petr Gojda
Spustit audio