Helena Benešová: Bětka Veselka. Skvěle obsazená komedie ze života v malé české vesnici

14. duben 2024

V této hře nás zkušená rozhlasová autorka Helena Benešová zavádí do malé české vesnice Ouholice. Ta momentálně žije třemi problémy – získáním nové hostinské do místní hospody, kverulantskou výsadbou stromků a odchodem svérázné obyvatelky Bětky Veselky z vesnice a s tím spojeným prodejem její chalupy lufťákům. Že vše dopadne trochu jinak, než se ve vesnici předpokládalo, je nasnadě. Poslouchejte online po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Osoby a obsazení: Bětka Veselka (Jiřina Jirásková), Svatopluk Řehole, čerstvý důchodce (Zdeněk Řehoř), Vojta Vondrák, předseda MNV (Josef Somr), jeho žena Anna (Iva Janžurová), pan řídící (Ladislav Pešek), důchodce, kamarád Fandy (Bedřich Prokoš), důchodce, kamarád Edy (František Filipovský), Tučňák (Miloš Hlavica), Tučňáková (Jana Drbohlavová), Sehnal (Václav Postránecký), Květa Sehnalová (Dana Syslová), Coufal (Alois Švehlík), hajný (Vlastimil Brodský) a další
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Hudba: Jiří Váchal
Režie: Josef Melč
Natočeno: 1984

Režisér Josef Melč vytěžil maximum z autorčiny schopnosti napsat dobré figury a figurky. Předpokladem je samozřejmě vynikající obsazení. V inscenaci z roku 1984 hrají mimo jiné Zdeněk Řehoř, Josef Somr, Iva Janžurová, Ladislav Pešek, František Filipovský, Václav Postránecký, Dana Syslová a Vlastimil Brodský. V titulní roli exceluje Jiřina Jirásková, která za její ztvárnění získala v roce 1985 cenu festivalu Prix Bohemia.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.