Hugo von Hofmannsthal: Jederman – Kdokoli aneb Hra o umírání bohatého muže s Ivanem Trojanem

Slavná variace na téma středověkých moralit, která každoročně zahajuje Salzburský festival. Příběh Kohokoli, člověka, jehož na vrcholu životních sil překvapí Smrt, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. V titulní roli exceluje Ivan Trojan, Smrti propůjčila hlas Zuzana Stivínová, Příteli Petr Lněnička a Víře Helena Dvořáková. 

Romanopisec, libretista, básník, dramatik a esejista Hugo von Hoffmannstahl (1874–1929) patřil spolu s Peterem Altenbergem a Arthurem Schnitzlerem ke skupině Mladá Vídeň. Jeho předkové byli židovští průmyslníci, šlechtického přídomku užívali od roku 1835. S tím souvisel i přestup rodiny na katolickou víru.

Středověkou moralitu Everyman nebo Jedermann, která je předlohou Hofmannsthalova zpracování, autor podstatně zmodernizoval. Zatímco v původní látce vystupují alegorické postavy jako Krása, Síla, Rozum, v jeho přepracování vystupují a jednají konkrétní dramatické postavy: matka, přítel, chudý soused, milenka, příbuzní.

Petr Lněnička, natáčení seriálu Pavla Molka Tři životy Dmitrije Šostakoviče (2019)

Posluchač prožívá s titulní postavou svou vlastní dobu, protože velmi živé narážky probírají věčně aktuální otázky politiky, hospodářství, vztahů mezi rodiči a dětmi i mezi lidmi různého sociálního postavení navzájem. Během bujné hostiny se ozve hrozivý hlas, který slyší jen protagonista: hlas Smrti, která ho k sobě volá. Kdokoli smlouvá, je na vrcholu sil a chce užít všeho, čeho v životě dosáhl, a Smrt je svolná počkat jen tehdy, najde-li někoho, kdo by šel k Poslednímu soudu s ním. Ale komu by se chtělo dobrovolně se vydat smrti?

Až na konci do hry vstoupí silný protihráč Smrti: Víra, která nakonec Kohokoli se Smrtí smíří.

Zuzana Stivínová

Hugo von Hoffmannstahl je jako literární osobnost rakouské moderny významně spojen s hudbou. Nejen tím, že v roce 1920 byl jeho Jedermann poprvé uveden na Salzburském hudebním festivalu v režii proslulého Maxe Reinhardta s hudbou Jeana Sibelia a od té doby každoročně ten festival zahajuje. Básník je také libretistou šesti oper Richarda Strausse.

Osoby a obsazení: Kdokoli (Ivan Trojan), Druh (Petr Lněnička), Smrt (Zuzana Stivínová), Milka (Veronika Lazorčáková), čert (Jan Vondráček), Kdokoli máti (Libuše Švormová), Víra (Helena Dvořáková), dlužník (Marek Němec), dlužníkova žena (Dana Černá), mamon (Jiří Hromada), Hospodin Bůh (Jaromír Meduna), chudý soused (Milan Stehlík), skutky (Jan Vokrouhlecký a Dalimil Klapka)

Překlad: Věra Koubová
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Alena Zemančíková
Hudba: Slavomír Hořínka
Sound design: Jan Trojan
Režie: Lukáš Hlavica

Natočeno v roce 2017.

autoři: Alena Zemančíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.