Jedna kniha pro jedno město

20. listopad 2004

Již potřetí probíhá v těchto dnech velká vídeňská akce "Jedno město. Jedna kniha", během níž se ve městě bezplatně rozdá na sto tisíc výtisků jediné knihy. Ústřední postavou letošního ročníku je nejčtenější autor německé jazykové oblasti Johannes Mario Simmel.

Akce "Jedno město. Jedna kniha" proběhla ve Vídni již v předchozích dvou letech, kdy byly zdarma rozdávány knihy Frederica Mortona (román Ulička věčnosti) a Imre Kertésze (Krok za krokem, scénářová verze románu Člověk bez osudu, za nějž byl Kertész vyznamenán Nobelovou cenou). Letos se ke čtenářům zdarma dostane sto tisíc výtisků raného Simmelova románu Tajný chléb (vyšel v roce 1950, kdy pozdější autor bestsellerových románů působil ještě jako kulturní redaktor ve Vídni).

Vídeň

Knihy je možné získat na veřejně přístupných místech, mimo jiné během Týdne knihy na Vídeňské radnici, ve sto padesáti vídeňských knihkupectvích, v pobočkách vídeňských knihoven, na jednotlivých obvodních úřadech i na Vídeňské univerzitě. V sobotu 20. listopadu se v divadle Volkstheater uskuteční matiné, během něhož se bude ze Simmelova románu Tajný chléb předčítat a autor sám by tu měl promluvit o svém vídeňském období. Za Simmelovy přítomnosti proběhne pak na závěr akce, 22. listopadu, ve slavnostním sále radnice galavečer na pozvání starosty města Vídně Michaela Häupla.

Akce, financovaná za pomoci magistrátu, vídeňských knihoven a literárních institucí, ale i rakouských bank a telekomunikačních a jiných společností, má pro četbu knih získat i takové lidi, kteří jinak nepatří ke klasickým zákazníkům knihkupectví a knihoven. Další informace k letošnímu ročníku akce "Jedno město. Jedna kniha" naleznete na adrese www.einestadteinbuch.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu