Johann Nepomuk Nestroy: Talisman. Jiří Langmajer jako Titus ve frašce vídeňského klasika

24. září 2022

Paruka je předmět vskutku magické moci, svému držiteli Titovi zajistí nečekaný společenský vzestup, zároveň však spouští kolotoč záměn a nedorozumění, jež mohou mít katastrofální důsledky... Nestroyova komedie Talisman vám připomene, že lidé nejsou ničím jiným než pouhými blázny osudu. V hlavní roli Jiří Langmajer, dále uslyšíte Danielu Kolářovou, Naďu Konvalinkovou či Terezu Bebarovou. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava a dramaturgie: Jana Paterová
Osoby a obsazení: Titus Lišák (Jiří Langmajer), Paní z Cypřišova (Daniela Kolářová), Ema, její dcera (Kateřina Vaníčková), Konstance, její komorná (Naďa Konvalinková), Flora, zahradnice (Bára Štěpánová), Semínko, zahradnický pomocník (Bohumil Klepl), Pan Markýz, vlásenkář (Jiří Štěpnička), Salome, husopaska (Tereza Bebarová), Zátka, pivovarník (Bořivoj Navrátil) a Konrád, sluha (Jan Skopeček)
Překlad: Eva Bezděková
Hudba: Vadim Petrov
Režie: Otakar Kosek
Natočeno: v roce 2002

Dramatik, herec a zpěvák, přední představitel a zároveň dovršitel vídeňského lidového divadla, Johann Nepomuk Nestroy (1801–1862) je právem označován za klíčovou osobnost německy psané veselohry. Své hry – napsal jich celkem třiaosmdesát – zakládal mimo jiné i z cenzurních důvodů na improvizaci a jejich satirický osten nešetřil společensko-politické poměry rakouského biedermeieru střeženého metternichovským režimem.

Se stejným zápalem a zároveň se schopností výtečně odpozorovat životní detail vykreslil pokřivené charaktery především v lidových a měšťanských vrstvách. V satirické frašce Talisman se vše odvíjí od předsudku vůči ryšavosti. 

autoři: Jana Paterová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.