Josef Haslinger: Země bez konce. Rakousko padesát let po osvobození

29. září 2017

Esej současného rakouského spisovatele on-line k poslechu do čtvrtka 5. října 2017.

Rakouský spisovatel Josef Haslinger se narodil v roce 1955 v dolnorakouském Zwettlu do rodiny statkáře. Studoval filozofii, divadelní vědu a germanistiku ve Vídni, roku 1980 získal doktorát. V letech 1977–1992 spoluvydával literární časopis Wespennest. (v překladu Vosí hnízdo). Od roku 1996 vyučuje literární estetiku na Německém literárním institutu v Lipsku. Od roku 2013 je prezidentem německého PEN klubu.

V německy hovořících zemích se Josef Haslinger proslavil zejména politickým thrillerem Opernball z roku 1995 a esejistickou tvorbou, u českých čtenářů silně rezonoval jeho román Jáchymov (2011) o věznění bývalých československých hokejových mistrů světa komunistickým režimem.

Esej Země bez konce, kterou překladatelka Magdalena Štulcová vybrala ze stejnojmenné knihy, patří mezi texty současných rakouských autorů, které se zamýšlejí nad nevypořádanými otázkami rakouského podílu na nacismu. Haslinger je k Rakousku nemilosrdně kritický, usvědčuje svou zemi, že se neprávem staví do role oběti a popírá své viny. V širším smyslu uvažuje o Rakousku jako o součásti střední Evropy, která jen s obtížemi překonává problémy své těžko nalezené a dosud nezpracované identity.

Účinkuje: Alexej Pyško

Z vlastního překladu připravila: Magdalena Štulcová
Režie: Petr Mančal

Natočeno v roce 2017.

autoři: Magdalena Štulcová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio