Kantiléna v premiérách duchovních skladeb Petera Grahama a Františka Emmerta

3. květen 2024

Pěvecký sbor dětí a mládeže Kantiléna, který působí pod Filharmonií Brno se už od dob působení jeho zakladatele a sbormistra Ivana Sedláčka soustředí na novinky z dílen soudobých skladatelů. Je tomu tak i v současnosti, kdy se svým sbormistrem Michalem Jančíkem nastudovala pro Velikonoční festival duchovní hudby Brno 2024 premiéry brněnských skladatelů Petera Grahama a Františka Emmerta.

Kantiléna, sbormistr Michal Jančík
Soprán: Aneta Podracká Bendová, Jana Vondrů
Varhany: Petr Kolař
Brno Contemporary Orchestra, řídí Pavel Šnajdr

Zpěvy k Bílé sobotě Pavla Zemka Nováka vznikly původně k liturgickým účelům. Téměř celé dílo je postaveno na velmi tiché dynamice, která včetně obsazení dvou sopránů, varhan a komorního orchestru umocňuje jeho charakter.

Autor byl i zdrojem inspirace pro svého kolegu Petra Grahama, který již v 90. letech minulého století započal práci na duchovně oslavném Aleluja také se dvěma soprány, varhanami, dětským sborem a komorním ansámblem.

V roce 2003 dokončil František Emmert svoje Te Deum laudamus komponované přímo pro Kantilénu. Skladba může být prováděna ve dvou verzích – s varhanami, nebo komorním orchestrem. Druhou z nich v premiéře uslyšíte.

autor: MgA. Jan Hlaváč
Spustit audio

Související