Karl Kraus: Chvála převrácené životosprávy

1. září 2017

Obdivoval ho Karel Čapek i F. X. Šalda, jeho aforismy a eseje jsou populární dodnes. Úvaha rakouského žurnalisty, spisovatele a dramatika z knihy Soudím živé i mrtvé on-line k poslechu do čtvrtka 7. září 2017.

Kapesní hodinky, noviny

Motivy jídla a stravování se propojují s vydáváním novin a střídáním událostí. Tématem autorova zájmu je rytmus a běh života.

Účinkuje: Miloš Hlavica

Překlad: Aloys Skoumal
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Vlado Rusko

Natočeno v roce 2004.

Logo

Karl Kraus se narodil 28. 4. 1874 v Jičíně v rodině majitele papírny. V roce 1877 se s rodiči odstěhoval do Vídně. Studoval několik semestrů práva a filozofii, pokoušel se také o dráhu hereckou. Posléze se věnoval literatuře a žurnalistice. V roce 1899 založil časopis Die Fackel (Pochodeň), který pak vycházel až do roku 1936. Tento časopis byl od svého vzniku v opozici vůči veškerému měšťanskému tisku.

Kraus byl od počátku své literární a novinářské dráhy nemilosrdným dějepiscem a glosátorem éry úpadku měšťanstva a jeho idejí, éry, jež vyvrcholila poprvé v první světové válce a o čtvrt století později nástupem nacismu; Kraus jej přežil jen o tři roky.

Karl Kraus ovlivnil celé německé písemnictví především svým břitkým jazykem, balancujícím sršatými slovními hříčkami a vtipy na pokraji jazykové ekvilibristiky; v některých žánrech - aforismu, eseji - zůstává pro literaturu německého jazyka dodnes nedostižným vzorem.

Vášnivý milovník cudného jazyka, nic nezalhávajícího líčidlem odvozené papírové fráze, jazyka proudného a neustydlého v hotovém klišé je Kraus, pokračovatel v tradici schopenhauerovské a nietzschovské, vzteklý bořitel lepenkových hradů a zámků.
F. X. Šalda

 

autoři: Jiří Vondráček , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio