Kateřina Bečková: Demolice Transgasu bude společnost za pár let litovat

18. září 2018

Jako předsedkyně Klubu Za starou Prahu se vložila do sporu o brutalistický komplex na Vinohradské. Areál ze sedmdesátých let má podle ní nepochybnou hodnotu. Dočká se novější poválečná architektura svého uznání?

Ministerstvo kultury rozhodlo, že se Transgas památkou nestane, a majitel nedávno požádal o povolení k demolici. Kateřina Bečková tvrdí, že pokud půjde k zemi, pouze se potvrdí, že je česká památková péče bezvýznamnou zastávkou na cestě za ziskem. A protože stavbu považuje za jedinečnou, je si „stoprocentně jistá, že uplyne jen několik let a společnost bude demolice litovat.“ Celou kauzu vnímá i jako generační spor:

Spousta lidí nemá ráda Transgas z toho důvodu, že je spojen s obdobím minulého režimu, bylo to ministerstvo, a tohle ho tudíž samo o sobě pro mnoho lidí odsuzuje k zániku. Naproti tomu mezi těmi, kteří nemají zkušenost s tím obdobím, což jsou samozřejmě mladí lidé, je nejvíce zastánců záchrany budovy.

Budova Transgasu

Vydobude si novější poválečná architektura uznání? Podle Kateřiny Bečkové je to jen otázka času. Jak připomíná, velmi často se stává, že se stavba, kterou předchůdci odsuzovali, nakonec stane památkou. Za poučnou v té souvislosti považuje i historii Klubu Za starou Prahu, kterému předsedá už osmnáct let.

Existujeme dlouho, takže co se týče historie našich kauz, máme možnost nadhledu. A vidíme, že naši předchůdci byli často hysteričtí v momentech, které nás nechávají chladné. To je přirozená věc. Ale na druhou stranu to nelze relativizovat tak, že bychom si řekli: Nemá cenu bojovat proti nějaké hloupé novostavbě, protože si na ní stejně zvykneme. Takhle se to brát nedá.

Kateřinu Bečkovou těší, kolik lidí se dnes ve veřejných kauzách angažuje. „Skutečně mohou být velice úspěšní, když jdou za svými zastupiteli, jdou na komise rozvoje ve svých městských částech nebo píšou články do novin, protože negativní reklama není příjemná pro stavebníky.“

Spustit audio

Související