Marie Klimešová: Obraz Imaginace strachu má tajemství úplně jinde, než je vidět na první pohled

20. říjen 2017

Hostem čtvrteční Vizitky byla historička umění a vysokoškolská pedagožka Marie Klimešová.

Před rokem 1989 byla spoluorganizátorkou a kurátorkou neoficiálních výstav umění, po převratu vstoupila na českou galerijní scénu jako autorka významných výstavních projektů a důležitých uměleckohistorických publikací spojených především s tvorbou umělců, kteří se významně zapsali do českého dějepisu umění poloviny a druhé poloviny 20. století.

Společně se svými kolegy Hanou Rousovou a Zbyňkem Baladránem pro Západočeskou galerii v Plzni připravila svoji zatím poslední výstavu Tenkrát v Evropě: Čeští umělci v totalitních režimech 1938–1953, která vypráví o velké uprchlické krizi, nikoli té současné, ale o tragédii středoevropanů, kteří v polovině 20. století v několika vlnách museli opustit své domovy, aby si zachránili holý život. Paralely k současné situaci jsou však tak zjevné, že je nelze přehlédnout.

Mezi nejzásadnější uměleckohistorické projekty poslední doby patří výstava Roky ve dnech: České umění 1945–1957, ve které Marie Klimešová poprvé komplexně představila mnohovrstevnatý poválečný vývoj v českých dějinách umění.

Leželo mi na srdci ukázat, že tu dobu vnímáme v nějakých klišé…
Marie Klimešová o výstavě Roky ve dnech

Součástí hlavního vizuálu výstavy včetně rozsáhlé doprovodné publikace se tehdy stal obraz Stanislava Podhrázského, kterému nedávno Klimešová uspořádala retrospektivu v GHMP, Imaginace strachu – Kočka z roku 1949. Obraz si návštěvníci mohou prohlédnout i na současné výstavě v plzeňských Masných krámech. Marie Klimešová jej pro sebe objevila za normalizace v depozitáři Alšovy jihočeské galerie, tedy v době, kdy podobná umělecká díla nebyla veřejně přístupná.

Obraz má tajemství úplně jinde, než je vidět na první pohled… Je tam figurka v kouli, o které vůbec nic nevíme…

Stanislav Podhrázský, Imaginace strachu – Kočka, 1949

Marie Klimešová v současné době působí jako nezávislá kurátorka. Pro Národní galerii v Praze připravuje výstavu Jiřího Koláře, která bude zahájená koncem května příštího roku a která by Koláře měla představit „jako vnitřně angažovanou osobnost české kultury“.

Aktuální výstavu Tenkrát v Evropě: Čeští umělci v totalitních režimech 1938–1953 si návštěvníci Západočeské galerie v Plzni mohou prohlédnout do 21. ledna 2018.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.