Mefisto Robert Mikluš: Hendrik Höfgen není jen záludný kariérista, hledám v něm i lidské stránky

25. duben 2024

Faustovský motiv podpisu smlouvy s ďáblem podmiňuje Klaus Mann ve svém románu Mefisto chorobnou ctižádostí. Hlavní hrdina, herec Hendrik Höfgen se kvůli ní zaprodá nacistické ideologii Třetí říše. Mannovo dílo se dočkalo nové dramatizace, kterou na prkna Státní opery v Praze uvedl režisér Marián Amsler. A interpret Mefista – Robert Mikluš, byl s námi ve studiu spolu s herečkou Pavlínou Štorkovou, která v inscenaci představuje jeho ženu Barbaru.

Čtěte také

Hlavní hrdina Mannova románu je fascinován divadlem. Sdílí naši hosté jeho vášeň? Co pro ně znamená divadlo, profese herce, herečky? A jak daleko by byli ochotni zajít v naplňování své kariéry? „S Hendrikem sdílím to hoření, zápal a závrať pro práci, ale nesdílím názor, že dělat kariéru na divadle a v herectví má nějaký smysl. Zvlášť v České republice. Mám pocit, že by se člověk mohl přetrhnout, ale ty cíle, kterých by mohl dosáhnout, pro mě nejsou zase tak lákavé. Pro mě je lákavější strávit nějaký čas s lidmi, kteří mi jsou blízcí nebo s rodinou,“ říká Robert Mikluš a Pavlína Štorková dodává: „Tuto práci vnímám tak, že pro mě mnohem větší cenu má to co říkal Bob – spolupráce a nadšení pro věc. A vnímám, že to dílo je vždycky větší než interpret, že to dílo má být tou hvězdou, která se dává divákům.“

Zahořet si, chodit do práce, která mě baví, která mě naplňuje, ale zároveň tomu neobětovat celý svůj život.
Robert Mikluš

Marcela Magdová ve své recenzi označila Mefista za slabošského, zamindrákovaného egomaniaka a bezcharakterního ubožáka. Kdo je tedy hlavní hrdina Hendrik Höfgen? „Pro mě je velmi plakátový přístup k postavě vykládat ji jen jako počtáře, nebo nějakého záludného týpka a kariéristu, který jde do všeho po hlavě. Spíš mi přijde zajímavé najít na tom ty lidské stránky, říká Robert Mikluš a dodává: Höfgena krásně popisuje postava Sebastiana, do které se možná promítá přímo autor, když říká: ‚Hendrik Höfgen, toho dobře znám – lže vždy a nelže nikdy, jeho přetvářkou je jeho pravdivost, věří všemu, nevěří ničemu. Je to herec.‛“  A jak soužitím s ním vnímá jeho žena Barbara? „Ona se nechá přesvědčit, i sama sebou, že je možné tohoto člověka milovat, ale velmi rychle pochopí, že se spletla,“ přibližuje Pavlína Štorková. 

Jak se oběma hercům hraje na scéně Státní opery? Má to nějaká specifika? Poslechněte si celý rozhovor s Robertem Miklušem a Pavlínou Štorkovou. 

autoři: Šárka Švábová , nav
Spustit audio

Související