Miloš Doležal: Francouzská Auvergne je kraj hor, kapradí a románských kostelů

8. červenec 2023

Reportážní esej básníka, spisovatele a publicisty o kraji Henriho Pourrata, autora románu Kašpar z hor. Premiéru poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkuje: Miloš Doležal
Připravil: Petr Gojda
Režie: Dimitrij Dudík
Premiéra: 8. 7. 2023

Francouzská hornatá krajina Auvergne je s naší Vysočinou spřízněná žulovým podložím a spojnicí mezi spisovatelem Henri Pourratem, autorem slavného románu Kašpar z hor, a manželi Reynkovými. Do krajiny své oblíbené knihy se vydává odečítat její povahu někdejší rozhlasový autor a dramaturg.

Čtěte také

Miloš Doležal (1970) je básník, publicista, spisovatel, editor. Nejen ve svém básnickém díle se hojně zabýval rodnou Vysočinou – nejznámější je patrně jeho dokumentární práce kolem osudu pátera Josefa Toufara z Číhoště (mj. kniha Jako bychom dnes zemřít měli). V roce 2023 se jeho dílu dostalo dvo dvojí ocenění, jednak převzal Cenu PEN klubu Vlastní cestou, jednak se jeho zatím poslední básnická sbírka Jana bude brzy sbírat lipový květ stala Knihou roku ve výroční anketě Magnesia Litera. V Petrkově je přes léto k vidění výstava autorových fotografií z popisovaného putování.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související