Monika Horsáková: Má to smysl

9. březen 2018

Hrdinové Západní fronty, Sudety – protrhnout vrstvu lhostejnosti, František Zahrádka – muž určený k likvidaci, Ženy v disentu, Listopad 89 očima Jana Urbana, Češi ve wermachtu, Peklo u Tobruku, Šafrán, Děti 50. let, Příběh z Prajské, Porajmos nebo Arménská genocida. To jsou jen některé z dvaatřiceti dokumentů, které dosud se svými studenty natočila Monika Horsáková, vedoucí oddělení audiovizuální tvorby na Filozoficko-přírodovědecké fakultě Slezské univerzity.

Otevíráme témata, která už sice nejsou tabuizovaná, ale ke kterým mladí lidé přistupují jinak. Ptají se jiným způsobem a na jiné věci, než bych se ptala já, a často mě tím překvapí.

Dokumenty primárně vznikají pro vzdělávací portál Moderní dějiny, tedy především jako výukový materiál středoškolských učitelů. Za tímto účelem byla  natočena dokumentární řada Sami proti zlu a dvě série dokumentů nazvaných Dějiny na vlastní kůži.

Jakub Chrobák: Ostrava je spravedlivá

Jakub Chrobák

Koncem loňského roku vydal svou čtvrtou básnickou sbírku s lakonickým názvem Imrvére. Letos čtyřiačtyřicetiletý básník, literární historik a kritik působí jako pedagog na Slezské univerzitě v Opavě.

Natáčení je často velmi emotivní, před studenty najednou stojí přímí svědkové minulosti, lidé s dramatickými životními osudy. Osobní setkání často proměňují pohled mladých lidí na historické události. Kromě jiného dokážou po této zkušenosti lépe zacházet s informacemi.

Nejnovější dokumenty sledují taky osudy českých Němců, jež byli vyřazeni z odsunu, což je v posledních letech mezi historiky velmi živé téma.

Ale na půdě univerzity vznikají i veselejší snímky, dodává Monika Horsáková.

autor: ele
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.