Mozartovo Rekviem v Rakouské národní knihovně

11. leden 2006

Málokteré dílo je v dějinách hudby tak opředeno tajemstvím a legendami jako Mozartovo Rekviem. O originální rukopis posledního a nedokončeného autorova díla pečuje Rakouská národní knihovna ve Vídni, která se ho u příležitosti oslav dvoustéhopadesátého výročí Mozartova narození rozhodla zpřístupnit veřejnosti.

Na počátku Rekviem stojí rozmar jednoho podivína. Přes prostředníka zadal Mozartovi zakázku na kompozici hrabě Franz Walsegg-Stuppach, který měl ve zvyku vydávat díla jiných skladatelů za svá vlastní. To měl v úmyslu učinit i v případě Rekviem, jež chtěl věnovat své právě zemřelé manželce. Zde leží historické jádro legendy o tajuplném "šedém poslu", který si u Mozarta objedná mši za mrtvé a tím v něm posílí jeho vlastní předtuchy smrti.

Okamžik z posledních Mozartových dnů (1857)

Práci na Rekviem Mozart přerušil v roce 1791 kvůli kompozici Kouzelné flétny a Tita, a už ji nestihl dokončit. Vdova po Mozartovi Constanze proto po jeho smrti pověřila nejprve Josefa Eyblera a později Franze Xavera Süßmayra, aby dílo dopsali. V podobě dotvořené Süßmayrem bylo dílo v prosinci 1793 poprvé uvedeno v kostele kláštera Neukloster - pod vedením hraběte Walsegga-Stuppacha.

Rukopis Mozartova Rekviem má vzhledem k dodatečným zásahům třetích rukou dvojí podobu. Jednak jde o původní, Mozartovu "pracovní verzi", která Süßmayrovi sloužila jako podklad, a jednak o partituru odevzdanou objednavateli, v níž jsou k Mozartovým dvěma úvodním větám připsány další.

Z hlediska dějin žánrů stojí Mozartovo Rekviem na historickém rozhraní. Zatímco do té doby zádušní mše sloužila výhradně liturgii, v 19. století stále více nacházela uplatnění i v koncertních sálech. Mozartovo dílo přitom plní svou funkci v oblasti liturgie, ale je zároveň schopno oslovit posluchače i jako koncertní sborové dílo. Originální notový zápis Mozartova Rekviem patří k nejcennějším a zároveň i nejproslulejším objektům knihovny. Výstava partitury na pozadí doby, kdy vznikala, potrvá do 29. ledna 2006.

Mozart: Rekviem - Originální partitura
23. listopadu 2005 - 29. ledna 2006
Slavnostní sál Rakouské národní knihovny

Österreichische Nationalbibliothek, Josefsplatz 1, A-1010 Wien

Otevřeno Út - Ne 10-18 hodin, Čt 10-21 hodin.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu