Následky neřešené šikany jsou nedozírné, varuje psycholožka. Co ukazuje podcastová série o šikaně?

18. květen 2024

Pětidílná podcastová série Rádia Junior popisuje téma šikany na základě reálných příběhů z českých škol. Spoluautorkou celého díla je školní psycholožka a terapeutka Renata Vordová. „Většinou vidíme jen špičku ledovce, že se děti postrkují, hádají, ale neponoříme se pod to. A v tom neviditelném světě je zapeklitost vztahů, protože šikana je proces, má to nějaká stádia a vývoj toho procesu na první pohled nevidíme,“ vysvětluje.

Čtěte také

Stává se často, že přijdou dospělí lidé, kteří řeknou, že mají za sebou šikanu, akorát to nikomu neřekli?

Většinou přijdou s tím, že mají třeba sociální fóbii nebo že nevědí, proč jim nejdou navazovat vztahy, přátelské nebo partnerské, nebo proč mají velkou trému při vystupování před ostatními. Pak postupně se dobereme k tomu, že prapůvod je v dětství a neřešené šikaně.

Byla šikana vždy stejná, nebo se teď o ní jenom víc mluví?

Vždycky byla, určitě, před revolucí. Někteří rodiče i pedagogové říkají, že to bylo vždycky a nikdy se tomu šikana neříkala. Bylo to i tím, že institucializovaná šikana byla způsobem vedení naší země. Ale vždycky tady byla, má různé podoby, s vývojem technologií se mění prostředí, kde se děje, ale princip, že někdo má potřebu ponižovat, zneužívat moc, špatně zacházet s lidskou důstojností, to je tady bohužel pořád.

Pracujete také jako školní poradkyně, takže jste ta, za kterou by děti měly přijít a říct – tady Marušku ve třídě holky šikanují a je to fakt hnusné. Děje se to?

Ano, ale trvalo to nějakou dobu. Děti potřebují mít nějakou zkušenost, nechodí naštěstí jenom se šikanou, ale s jinými tématy, a pokud mají tu zkušenost, že jim to pomohlo, že to bylo důvěrné, že se to nedozvěděla celá škola, co mi řekli, tak potom jsou ochotné a schopné přijít.

Šikana tady vždycky byla, jen má různé podoby

Co pro vás bylo na celém pětidílném seriálu nejzajímavější?

Musela jsem konzultovat s mým synovcem, kterému je 12 let, jazyk, aby to pro současné děti bylo pravdivé. A zajímavá zkušenost byla, když přišly děti z Dismanova rozhlasového dětského souboru namlouvat scénář, tak jsem se jich ptala, jestli je tam něco, co by řekly jinak, protože mi bude 60 let a slovník mám jiný. A ony řekly – na to, že jste to psala vy, tak je to super.

Co děti nejvíc trápí?

V současné době hodně cítí nátlak od školy, společnosti, rodiny, ale často nemá reálné základy. Zřejmě to vzniká z přehršle informací, z toho pochází úzkosti, hodně často se sebepoškozují. Když bych to vzala ke vztahům, tak naštěstí škola, kde pracuji, se vztahy pracuje dobře a připadá to všem velmi důležité. Doufám, že se nám to vždycky daří v počátečních stádiích zastavit.

Co je cílem podcastové série?

Jednak aby děti se nebály jít a říct to někomu dospělému. Zároveň seriál ukazuje ideální přístup škol, kde se něco takového děje, aby děti i jejich rodiče věděli, na co mají nárok, protože často nevíme, co se s informacemi bude dít, když se odhodláme a přijdeme za někým dospělým.

A ve chvíli, kdy učitelé projdou nějakým vzděláváním, tak by to měli umět, už dvacet let v projektu Minimalizace šikany vzděláváme pedagogy, ale je to pořád málo.

Čtěte také

Kromě seriálu jste udělala bonusové rozhovory, je tam i herec Zdeněk Piškula…

Rozhovor se Zdeňkem Piškulou dělám já, ale další rozhovory vede Zdeněk s někým dalším.

A co vám řekl Zdeněk?

Byl to silný zážitek, seděli jsme na schodech a Zdeněk říkal, že celé období, kdy byl šikanován, má hodně v mlze. Když viděl schody, tak řekl, že jeden z obrazů, který se mu vybaví, je, jak ho kluci táhnou hlavou dolů po schodech jako po klouzačce. A povídal o tom, jaké to má následky bohužel až doteď.

A pravděpodobně stejné věty bychom si vyslechli u dětí, které byly před pět, deseti, dvaceti lety šikanovány…

Pokud se šikana neřeší. Následky neřešené šikany jsou opravdu nedozírné. Následky řešené šikany mohou být menší, pokud se s dětmi pracuje cíleně, pomůže se jim terapeuticky, a to nejen obětem, ale i těm, kteří to dělají.

Jak začíná šikana a jaká jsou její stádia? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Lucie Výborná , prh
Spustit audio

Související