O americkém snu i novém druhu samoty. Vltava uvádí Miss Amerika jako četbu na pokračování

14. leden 2019

Miss Amerika, to je příběh ženy, která se zamilovala do města, v němž je cizinkou, také název multimediálního scénického díla a v neposlední řadě také knihy povídek performerky, tanečnice a nyní také spisovatelky Miřenky Čechové. Český rozhlas Vltava bude od 14. do 18. ledna vysílat v rámci programové řady Povídka četbu na pokračování právě z knihy Miss Amerika. Postavu Mckenzie Tomski představuje herečka Tereza Dočkalová.

Miss Amerika

Spisovatel, novinář a držitel Ceny Magnesia Litera Ondřej Nezbeda o knize Miřenky Čechové napsal: „Miřenka Čechová napsala hiphopovou litanii, cestopis, antropologický výzkum i báseň. Sžíravou, vtipnou, sebeironickou. Styl, rytmus vyprávění a jazyk splývají ve strhující flow. Jestli se s někým vypravit do New Yorku, tak s její Mckenzie.“ Četbu na pokračování režírovala Natália Deáková ve spolupráci se slovesnou dramaturgyní Klárou Fleyberkovou.

Kniha Miss Amerika nám dává nahlédnout, velmi autenticky, do nejen do amerického prostředí, ale také do prostředí mladých lidí a umělců žijících a působících na Manhattanu. Je to pojednání nejen o americkém snu, ale o snu všech umělců prorazit na americkém trhu. Myslím si, že Miřenka Čechová skrze své vlastní zkušenosti a zkušenosti svých přátel tento obraz krásně vystavěla a dokázala, jak složité to je.
Klára Fleyberková

Miss Amerika

Hudbu a zvukový design pro rozhlasové i divadelní zpracování Miss Amerika vytvořil Martin Tvrdý. Kvůli tomuto projektu se vydal až do USA, tedy do New Yorku.

Sběr zvukového materiálu v takovém prostředí vypadá tak, že máte mikrofon, stojíte na místě, které vám připadá zajímavé, a čekáte na tu náhodu, která pak přijde. Následně z těch natočených hodin musíte vysbírat kousky, které dávají smysl. Na těch kouscích pak začnete stavět nový zvuk.
Martin Tvrdý

Miss Amerika

Miřenka Čechová v inscenaci Miss Amerika zúročuje svou několikaletou zkušenost s životem v New Yorku, kde mohla zakusit, co reálně znamená žít americký sen. Pocit lásky k městu ani dnes nemizí, ale z amerického snu už vystřízlivěla.

Myslím si, že americký sen už dnes neplatí, že už po něm zbývá jen efemérní stopa v nás, tedy v těch, kteří v Americe nežijeme. Je to sen všech imigrantů a cizinců, kteří přijíždějí do Ameriky a doufají, že to tam dokážou, že začnou jinak nový život. Dnes, i tím, že kultura se vlivem globalizace mění, je to jinak. I New York se proměnil a stává se jedním z mnoha velkoměst. Ačkoliv mu musím stále přiznat neuvěřitelnou dávku energie.
Miřenka Čechová

Spustit audio

Související