Označení hrdina mi trochu ničí důležitost Palachova odkazu, říká herec Viktor Zavadil

16. leden 2019

Mladý herec mluví o roli Jana Palacha, za kterou je nominovaný na Ceny české filmové kritiky, a to hned dvakrát.

Šestadvacetiletý Viktor Zavadil vystudoval gymnázium a herectví na Janáčkově akademii múzických umění v Brně, které dokončil roku 2016. Prakticky těsně po absolutoriu se o něm dozvěděl režisér Robert Sedláček, který hledal vhodného herce pro roli Jana Palacha do svého chystaného filmu.

Příprava na roli

Celková příprava na roli Jana Palacha trvala přibližně rok a půl, kdy se s režisérem Sedláčkem setkávali, navštěvovali archiv, měli možnost mluvit s Palachovým bratrem a spolu s dalšími herci jeli na několikadenní soustředění. Zavadil také čerpal z knihy o Palachovi od Jiřího Lederera, která byla předlohou pro filmový scénář. Mladý herec sice neprošel klasickým castingem, režisér si ho však před samotným natáčením testoval v praxi, v rámci natáčení seriálu Život a doba soudce A. K.

r_2100x1400_vltava.png

„Chtěl si otestovat, jak pracuju. Jak on sám říká: Ten, kdo má ztvárnit světce, musí umět ztvárnit vraha,” popisuje práci režiséra Sedláčka Viktor Zavadil. Dále dodává, že zkoušení a práce na roli byla průběžná a vydatná.

Patos jsem se u Palacha snažil potlačit

Režisér už dříve na sklonku léta, kdy film mířil do kin, ve vysílání pořadu ArtCafé prohlásil, že Jan Palach je hrdina a reprezentuje to lepší v nás. Zavadil Palacha nevidí tak jednoznačně. „Slovo hrdina pro mě dodává té postavě obrovský patos, který se snažím u Palacha trošku potlačit. A to z toho důvodu, že bych sám chtěl pateticky ctít jeho odkaz, který je minimálně v tom, aby lidé přemýšleli nad tím, co dělají. A výraz hrdina mi trošku ničí důležitost toho odkazu,” vysvětluje.

Když je člověk něčí, dělá ústupky. Upravuje své touhy, to, jak smýšlí, to, kam chce jít.
Viktor Zavadil

„Ve filmu jsme Jana Palacha pojali tak, že nechtěl být ničí, protože měl svou cestu, kterou chtěl jít a věřil, že je správná. Obrat ‚nechci být ničí‘ se dobře pojí k dnešku nebo k době po Palachovi,” osvětluje Viktor Zavadil význam několikrát opakované repliky z filmu Jan Palach.

Nikdo by se neměl zabíjet kvůli společnosti, říká herec Zavadil 

Současně rozebírá svůj klíč a přístup k postavě. „Chytil jsem se linky, která v jeho motivacích nemusela být primární, ale já jsem jí rozuměl a za sebe jsem se rozhodl postavu číst přes deziluzi, kterou pociťoval, když viděl, jak společnost obrací své názory. Pro mě se ta deziluze projevila v těch nejbližších vztazích, když pozoroval jak názorový obrat, tak názorovou nevyhraněnost. To, že lidi přestali nesouhlasit.”

Viktor Zavadil ve filmu Jan Palach

Na otázku, zda-li by dnes společnost potřebovala nějakého „Palacha“ odpověděl: „Nikdo by se neměl zabíjet kvůli společnosti. Doufám, že se společnost a lidé poučili v dnešní době do té míry, že není zapotřebí okupace a činů, které jí následují.”

Poprvé v tak velké roli a dvě nominace na Ceny české filmové kritiky

Ačkoli byl Zavadil ze svěřeného hereckého úkolu nervózní, jak sám ve vysílání přiznává, pokusil se k postavě přistoupit racionálně a jinak než se strachem. Chtěl obstát v prostředí, ve kterém se ocitl. „Poprvé v tak velké roli. Poprvé s režisérem jako je Robert Sedláček. Občas jsem byl jako Alenka v říši divů. Fascinovaně jsem poslouchal a koukal okolo sebe. A pak na plac přišla Zuzana Bydžovská a já jsem opět fascinovaně koukal okolo sebe,” vypravuje Zavadil. Jeho výkon si letos získal hned dvě nominace na Ceny české filmové kritiky, a to v kategorii Objev roku a Herec roku.

Poslechněte si celé ArtCafé včetně hudebního výběru Josefa Sedloně.

Spustit audio

Související