Prekérní realismus: skulptura

27. listopad 2004

Dalším příspěvkem k debatě o realismu by se měla stát výstava skulptur a plastik, která je až do února příštího roku k vidění v Kunsthalle ve Vídni. Přehlídka s podtitulem Prekérní realismus mezi melancholií a komikou představuje práce zahraničních i rakouských umělců, kteří se k realismu sice hlásí, zároveň však jeho výpovědní hodnotu zpochybňují.

Výstava chce ukázat, že realismus ve skulptuře znovu ožívá. Ovšem realismus, který je takříkajíc postaven na hlavu. Zastoupení umělci neusilují o zobrazení skutečnosti, nýbrž realitu - dle slov kurátorky Sabine Folie - "vyzývají, aby ukázala jinou než svou evidentní tvář": věnují se jejím komickým až groteskním, ale i transcendentním stránkám. Vystavená díla jsou tak výrazem snahy zobrazit lidský subjekt v paradoxních a komických situacích, ale také rozvrhnout podivné světy věcí a strojů a předvést cizí, nadpozemské bytosti, které vyvolávají mrazení z latentní existence paralelního světa.

Peter Senoner: LEM & Pseudoplatanus (2004)

Relativizace realismu se přitom netýká jen tématu, nýbrž nachází svůj výraz i ve volbě materiálů: s klasickým bronzem, voskem a sádrou jsou často konfrontovány novější materiály, jako hlína, polyurethan, plastelína, latex, beton nebo styropor. Z mezinárodních tvůrců vystavují ve Vídni například Tom Claasen, Peter Fischli / David Weiss, Tetsumi Kudo, Thomas Schütte, Rebecca Warren či Bill Woodrow, Rakousko zastupují díla Franze Westa nebo Erwina Wurma.

Výstava Skulptura. Prekérní realismus mezi melancholií a komikou probíhá od 15. října až do 20. února 2005 ve vídeňské Kunsthalle (Museumsplatz 1, 1070 Wien). Otevřena je denně kromě středy od 10 do 19 hodin, ve čtvrtek až do 22 hodin. Základní vstupné je 7,50 EUR, snížené 6 EUR. Další informace na www.kunsthallewien.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu