Připomeňte si hvězdnou kariéru Soni Červené ve speciálním Albu dne

9. květen 2023

V neděli 7. května zemřela ve věku 97 let pěvkyně a herečka Soňa Červená (1925–2023). Začínala u Voskovce a Wericha, v jejich Osvobozeném divadle byla po 2. světové válce první Káčou v muzikálu Divotvorný hrnec. Umění Soni Červené připomíná ve speciálním Albu dne Daniel Jäger

V 50. letech působila v brněnské opeře, tři roky byla v angažmá v Berlíně. Po své emigraci z Československa v 60. letech zpívala ve významných světových operních domech. Její nejslavnější rolí byla Bizetova Carmen. Po návratu do vlasti po roce 1989 vytvořila na scénách Národního divadla v Praze například roli Milady Horákové v oceňované komorní opeře Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude… nebo Emilii Marty v Čapkově Věci Makropulos v režii Roberta Wilsona.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.