Rakouské umění 90. let 20. století ze sbírek v České republice

12. červenec 2010

V Galerii Rakouského kulturního fóra na Jungmannově náměstí v Praze je do 27.srpna otevřená výstava - "Rakouské umění 90. let 20. století ze sbírek v České republice".

Prezentují se na ní práce čtyř významných rakouských umělců: Jörga Schlicka, Petera Weibela, Franze Westa a Heimo Zoberniga. Jak bohatě je rakouské umění v českých sbírkách zastoupen - ptal se Karel Oujezdský kurátora Jiřího Ševčíka.

Rakousko bylo po převratu v roce 1989 nejvýznamnější zemí kulturní spolupráce s tehdejším Československem. Díky tomu mohla být kulturní veřejnost na Západě seznamována s uměním ex-socialistických zemí a přispět k jeho postupnému začlenění do dějin evropského moderního umění. Je třeba připomenout zejména Neue Galerie, Kunstverein a Forum Stadtpark v Štýrském Hradci, Museum moderního umění ve Vídni, Galerii Pakesch ve Vídni, Galerii Pohlhammer ve Steyeru, Kunsthalle Krems a další. Výstava v Rakouském kulturním fóru v Praze představuje několik významných děl rakouských umělců, která se dostala do veřejných a soukromých sbírek mj. z výstav Národní galerie (klášter sv. Anežky), Galerie hl. města Prahy a Galerie v Krakovské ulici, organizované v bytě pronajatém Jörgem Schlickem a Elizabeth Fiedler(ovou).

02095063.jpeg

/zdroj:Rakouské kulturní fórum v Praze/

Spustit audio