Ranní úvaha Michala Dočekala: K 99. narozeninám

9. říjen 2017

Navštívil jsem v létě v Jihočeské galerii Mikoláše Alše v Bechyni výstavu Zahradní architektura první republiky.

Inu, léto! Člověk dělá věci, které by jej v běžném roce ani nenapadly: hraje badminton, píše pohledy a jde na výstavu zahradní architektury.

Bloumám tedy výstavní síní a snažím se soustředit na plenérové úpravy před a za vilami bankéřů a továrníků, když tu mne zaujme návrh nadepsaný: Zahrada pana Aloise Pospěcha, drážního úředníka v Počáplech.

Uštěpačně si v duchu říkám: Co měl jakýsi ajznboňák Pospěch na těch pár švestek a jabloní kombinovaných se zeleninovým záhonkem zapotřebí najímat si architekta? Aby mu poradil kam dát kompost a kam kotce s králíky?

Anebo přichytil Pospěch pana architekta při jízdě na černo a hezkou perokresbu dostal gratis, že jej neudal na drážní inspekci?

Anebo byl milý pan Pospěch - a tomu se mi chce věřit nejvíc - vzdělaný a kultivovaný  člověk, který chtěl mít i zahradu před vilkou ke svému obrazu - vzdělanou a kultivovanou?

Ale kde se ten jemnocit v Pospěchovi vzal? Co jej to popadlo, krasoducha jednoho z Počápel?

A tu je třeba - při republikánské zdravici -  promluvit o Rakousku. Nepatřím k nostalgikům starého mocnářství, ale dlužno říct, že bez kvalitního vzdělání, kultivace, nebylo by nejen Pospěchovy zahrádky, ale mnohých dalších a podstatnějších úspěchů té republiky, které říkáme první.

Nebylo by jich, kdyby nerostly z půdy, které jim připravilo ono staré Rakousko. Zásadní přísadou takové úrodné půdy je školství.

Dnes, kdy stojíme před novou dobou temna, která nehrozí nedostatkem informací, ale přehlcením informacemi falešnými a často záměrně lživými, dnes je nám nadmíru třeba takových Pospěchů - lidí, kteří si do své zahrady nedají nasadit kdejaký plevel a objeví-li se přesto - jsou schopni jej rozpoznat a vyklučit.

Je proto dobře, že nyní ze všech stran slyšíme, že učitelům bude přidáno. Vzdělání sice něco stojí, ale nevzdělanost nakonec vyjde mnohem dráž. A doufejme, že nejde jen o sliby, které inspiruje jiná říjnová událost - volby.

Pospěch je totiž v této otázce případné jméno: vychovat, vzdělat, vyšlechtit - zahradu a nejen ji - to trvá. U nás však v této otázce není času nazbyt.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio