Texty frankfurtských poetických přednášek. Berlínská autorka Judith Hermannová vydává velmi osobní knihu

5. květen 2023

Řekli bychom si všechno (Wir hätten uns alles gesagt) je název nového textu berlínské autorky Judith Hermann. Původně ho nechtěla vydat v knižní podobě, ale naštěstí to nakonec udělala. Jde o soubor přednášek, které mají ve Frankfurtu dlouhou tradici.

Judith Hermann: Wir hätten uns alles gesagt

Frankfurtské poetické přednášky mají dlouhou tradici. Vznikly na místní univerzitě v rámci nadační docentury Poetika. Prvním sponzorem bylo frankfurtské nakladatelství Fischer a první docentkou v zimním semestru 1959/60 Ingeborg Bachmann. Od té doby nakladatelství a univerzita každoročně oslovují německy píšící spisovatele a nabízí jim možnost docentury po dobu jednoho semestru. Autoři si volí titul a téma přednášek. Velká většina spisovatelů rozebírá vlastní tvorbu. Posluchači tak mají možnost nahlédnout do jejich dílny. Po Ingeborg Bachmann následovala v dalších šedesáti letech celá řada věhlasných spisovatelů, kteří přijeli do Frankfurtu přednášet. Mezi nimi byli Friedrich Dürrenmatt, Martin Walser i Heinrich Böll. Loni četla svůj text dlouho očekávaná Judith Hermannová, která musela docenturu kvůli pandemii opakovaně odložit.

Nevzpomínám si, že bychom se doma někdy smáli

Nyní vyšly její přednášky v knižní formě a souběžně i ve zvukové podobě, kterou namluvila autorka sama. Všichni, kteří čtou a znají její povídky a romány jsou okouzlení jejím speciálním stylem, který bych charakterizovala jako: více zamlčet než prozradit. V jejích textech se to množí náznaky a nedopovězeným, vykročením a nedošlápnutím. Po několika stránkách se ocitáme ve stavu jakéhosi horečného očekávání – zda přece jen nakonec autorka něco neprozradí – a jsme nadále elegantně odbytí dalšími náznaky.

Nynější titul Judith Hermannové zcela vybočuje z její dosavadní tvorby. Je zřejmě ryze autobiografický a to, co jsme už dávno chtěli vědět, se konečně dozvídáme. Autorka píše velmi otevřeně o svém dětství a mládí, které bylo disharmonické a mírně řečeno velmi neobvyklé. Její otec byl depresivní a agresivní. „Nevzpomínám si, že bychom se doma někdy smáli“, píše Hermann. Léta trvalo, než se se vším vyrovnala. I třeba s faktem, že jeden z jejích dědečků byl členem SS. 

Nevím jak vy, ale já mám problém poznat někoho, kdo je vytržen z prostředí, které je mu vlastní.
Z knihy Wir hätten uns alles gesagt autorky Judith Hermannové

V následujících kapitolách této neobvykle osobní knihy čteme další dosud neprozrazené epizody z dětství a mládí, zážitky s přáteli, jejich dětmi i jejím vlastním synem. Řekli bychom si všechno je poeticko-psychologický hlubinný vrt do autorčina nitra. Jde o nejosobitější a nejosobnější kniha, kterou kdy napsala.

autor: Eva Novak
Spustit audio

Související