Tomáš Zmeškal: Obecní museum

15. leden 2019

Poklidný život obce rozvíří archeologický nález na jejím katastru. Myšlenka na zrod Obecního muzea je na světě! Původní rozhlasovou komedii poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání. V roli ambiciózního starosty uslyšíte Davida Novotného, jeho asistentku hraje Andrea Elsnerová, dále hrají Martin Myšička a Dana Syslová.

Tomáš Zmeškal si pro svůj debut na poli rozhlasové dramatiky vybral žánr komedie. Spolu s jeho hrdiny se ocitneme na malém městě, nebo – jak autor uvádí – městysi či dokonce jen nafouklé vesnici. Poklidný život obce rozvíří archeologický nález na jejím katastru. Jedná se o keramiku terra sigillata. Její původ by mohl sahat až do druhého století našeho letopočtu a její výskyt by zároveň dokládal kontakt se starým Římem. A to by byl objev zásadního významu! Před obcí sužovanou nezaměstnaností, nezájmem turistů a odlivem obyvatel by se tak otevřely nové obzory. Na jednání zastupitelstva, v úvodní scéně komedie, se zrodí plán vybudovat za pomoci Evropské unie Obecní muzeum, které by spravovalo tento vzácný nález. V cestě ale stojí řada překážek.

David Novotný

V roli ambiciózního starosty uslyšíte Davida Novotného, jeho asistentku hraje Andrea Elsnerová, poněkud plachého vedoucího archeologického oddělení krajského muzea, objevitele nálezu, hraje Martin Myšička, naopak velmi ráznou a svéráznou profesorku Krásnou, která svým dobrozdáním může ony nové obzory otevřít, Dana Syslová. Dále uslyšíte Otakara Brouska, Zdeňka Žáka, Oldřicha Vlacha, Jana Vlasáka a další. Inscenaci připravil v roce 2011 režisér Ivan Chrz.

Andrea Elsnerová natáčela titulní roli v pohádce na Štědrý den

Tomáš Zmeškal vystudoval anglický jazyk a literaturu na King´s College, University of London. Pracoval jako dborný asistent na Univerzitě Karlově, dále jako lektor, překladatel, tlumočník a středoškolský učitel. Je autorem románů Milostný dopis klínovým písmem (2008), Životopis černobílého jehněte (2009) a Sokrates na rovníku (2013).

Umělecký ředitel Dejvického divadla Martin Myšička

Zhruba tři roky trvalo, než se Zmeškalův první román Milostný dopis klínovým písmem dostal z redaktorských šuplíků na pulty knihkupectví. To bylo v září roku 2008 a v roce 2009 za něj Tomáš Zmeškal získal nominaci Magnesia Litera a posléze cenu Josefa Škvoreckého.

„Tomáš Zmeškal reflektuje problematiku české společnosti na originálních lidských příbězích, navíc osobitou optikou a vyspělým jazykem a stylem. Zmeškalova prvotina se rázem stala událostí soudobé české prózy,“ komentoval Zmeškalovo vítězství předseda poroty, literární kritik Vladimír Karlík. Věřímě, že vás nezklame ani původní rozhlasová komedie Obecní museum.

Osoby a obsazení: starosta (David Novotný), archeolog Fanta (Martin Myšička), Stáňa Horáčková (Andrea Elsnerová), místostarosta Matějka (Jan Novotný), prof. Krásná (Dana Syslová), ředitel Okresního muzea (Otakar Brousek), děda Havelka (Oldřich Vlach), Siváček (Zdeněk Žák), ing. Trojan (Jan Vlasák), lékárnice Šmeralová (Kateřina Fixová), Kosová (Jana Drbohlavová), hostinský (Jiří Knot) a další

Dramaturgie: Martin Velíšek
Hudba: Petr Šplíchal
Režie: Ivan Chrz

Natočeno v roce 2011.

Spustit audio