Universum Brdečka. Celovečerní dokument připomíná legendu českého filmu

22. prosinec 2017

Do kin se dostává dokument Universum Brdečka. Představuje spisovatele, scenáristu, výtvarníka, animátora a režiséra Jiřího Brdečku.

Limonádový Joe, Tajemství hradu v Karpatech, Adéla ještě nevečeřela, Císařův pekař a Pekařův císař… Tyto a další filmové hity české kinematografie spojuje jméno Jiří Brdečka. V Čechách proslul svou prací s Jiřím Trnkou, Janem Werichem nebo Oldřichem Lipským, ve světě se proslavil především jako respektovaný režisér animovaných filmů.

Režisér Miroslav Janek přiznává, že při práci na filmu neustále objevoval nové polohy Brdečkovy osobnosti, a byly záležitosti, které ho na něm vysloveně překvapovaly. „Tím, že jsem ho vůbec neznal, mě překvapil svojí poetickou duší a noblesou. A také výtvarnem. Sám se moc jako výtvarník neprosazoval, ale dovedl v animovaných filmech svůj cit dobře využít a výtvarníky vést.“

Limonádový Joe

Film provází Brdečkova dcera, scénáristka a spisovatelka Tereza Brdečková. Spolu s Miroslavem Jankem se snažili představit Jiřího Brdečku z nejrůznějších úhlů. Přesto se některé polohy jeho osobnosti do filmu nevešly, čehož oba litují. „Mnoho osobních témat bylo velmi zábavných z dobového hlediska apod. Zároveň ale cítím, že délka filmu už je na hraně,“ říká Tereza Brdečková.

Vedle Brdečkovy dcery Terezy v něm vystupují také jeho přátelé a pamětníci a snímek obsahuje i některé zajímavé archivní materiály.

autoři: Tomáš Pilát , Hok
Spustit audio