V Česku roste počet sebevražd

3. květen 2024 12:57

Možná si ještě pamatujete na nedávný tragický případ školačky ze Stříbra, kterou policisté našli po dvou dnech mrtvou. Případů, kdy se lidé rozhodnou skoncovat s vlastním životem bohužel přibývá a týká se to i Plzeňského kraje.

V Česku roste počet sebevražd. Potvrzují to data Národního ústavu duševního zdraví a taky policejní statistiky. Výjimkou nejsou mladí lidé, jako třeba před několika týdny čtrnáctiletá ukrajinská školačka ze Stříbra na Tachovsku.

Od začátku roku řešili policisté stovky případů sebevražd nebo pokusů o ně, jen za minulý týden se jednalo o několik desítek. Pokusů se dopouští jak děti, tak dospělí i starší lidé. Podle Alexandra Kasala z Národního ústavu duševního zdraví je složité najít jeden konkrétní důvod, kvůli kterému se lidé rozhodnou předčasně ukončit svůj život. Obvykle jde o souhrn několika faktorů. „Každý z nás se někdy dostane do těžké životní situace a někdo může nabýt dojmu, že neexistuje cesta ven, což vede k černým myšlenkám. Ve skutečnosti ale úplně všechny problémy mají řešení. Nejdůležitější je o tom, co nás trápí, mluvit a nebát se vyhledat oporu. Není nic špatného ani ostudného na tom nechat si pomoci a svěřit se do péče odborníků,“ uvádí mluvčí krajské policie Hana Kroftová.

Policie zasahuje v krizových situacích

Právě policie dokáže v tíživé chvíli podat pomocnou ruku, lidé se na ni mohou s důvěrou obrátit. Mohou zavolat na linku 158, případně zajít přímo na služebnu nebo oslovit policistu na ulici. V Plzeňském kraji existuje také pět pol pointů, policejních bodů. Jedná se o malé služebny, kde lze s policistou komunikovat na dálku, což může být člověku za určitých okolností příjemnější.

A co bychom měli dělat, pokud například na ulici uvidíme člověka, který se očividně chystá na pokus o sebevraždu? „V první řadě by měl svědek okamžitě zavolat na tísňovou linku, aby se mohli na místo co nejrychleji vydat profesionálové. Jinak nikoho neodrazujeme od pokusu navázat v mezičase s daným člověkem komunikaci a pokusit se mu jeho záměr rozmluvit. Nicméně je třeba si uvědomit, že to není úplně jednoduché, a pokud nemáte zkušenosti a nevíte, jak s člověkem v takovém stavu pracovat, někdy se tím situace ještě zhorší,“ nabádá Hana Kroftová.

Pokud vás občas přepadají chmurné myšlenky nebo přemýšlíte, jak někomu dalšímu pomoci, můžete navštívit speciální webové stránky. Najdete zde množství potřebných, ale zároveň motivačních informací a vzkazů. Další možností jsou krizové linky.

autor: abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio