V kotli kamenné lokomotivy aneb Hašek jako průvodčí cizinců

20. červenec 2017

Gotická kamenná Lipnice pluje ranní mlžnou českomoravskou vysočinou jako přízračná loď. Malíři Janu Zrzavému připomínalo večerní lipnické panorama Betlém. Básníku Jiřímu Wolkerovi monumentální trosky po pohřbu. A Jaroslavu Haškovi zas funící starou lokomotivu.

Tři umělecké cesty, tři přístupy ke skutečnosti. V tomto pořadu dáme přednost Haškově lokomotivě. Lipnický hrad trčí v mlze nad krajinou jako lokomotiva v depu. Kolem ní krouží kavky a lokomotiva dře komínem Samsonovy věže plátno nebe. Hrad má ale také své nitro, své útroby a vnitřnosti, své sklepy, šachty a studny paměti.

Stoupám s Richardem Haškem, vnukem spisovatele a esejistou a krmičem vepřů Tomášem Mazalem do lipnické stráně jako dobyvační Švédové. Stoupáme, abychom sestoupili. Za hřbitovní zídkou vyčuhují náhrobky, hlava zpoceného hrobaře a v rohu mezi sebevrahy i hrob Haškův, obložený nedopitými lahvemi, které tam vložili jeho obdivovatelé. Přes hostinec U české koruny, který dnes vlastní Haškův vnuk, zamíříme na hrad. Kdybychom se přenesli v čase do dvacátých let – můžeme vše jen mírně rozostřit a posunout - Richard Hašek se jmenuje Jaroslav Hašek, hradní kastelánem není Marek Hanzlík ale lesmistr Hubert Böhm a z Tomáše Mazala a se stává učitel Šikýř.

02875097.jpeg

Pro Jaroslava Haška se lipnický hrad stal na čas také pracovnou a když měl dobrou náladu, provázel výpravy turistů. Dokonce se zachoval Haškův dopis adresovaný Klubu českých turistů v Praze, ve kterém mj. píše: „Vážení, jsa členem odboru Klubu v Německém Brodě, oznamuji, že poslední dobou dějí se neoprávněné vykopávky na hradě Lipnici: 1/Probourané klenutí v paláci se odbourává. 2/Na různých místech v hradě „hledači pokladů“ prokopávají podlahy v různých místnostech hradních. 3/Zejména v hlavní věži v takzvané zbrojnici. 4/Na různých místech byly učiněny pokusy prokopávati podlahy k nalezení „tajných chodeb“ do Německého brodu, do Humpolce od různých blbů. Prosím, aby bylo Vámi vše na místě vyřešeno, poněvadž nikdo nedostal od Vás, ani od Památkového úřadu, ani od konservátora povolení k takovému podnikání.“

Možná, že ještě více napoví názvy kapitol pořadu: Mazhaus a spisovatel - Mýty hradního sklepení a chřtán studny - Učitel Šikýř jako hradní strašidlo - Vzpomínky hostinského Invalda a nález stolu, na kterém Jaroslav Hašek napsal povídku Průvodčí cizinců, která je součástí pořadu. Haškovu povídku a fragmenty z jeho lipnických dopisů a rýmovaček interpretuje Oldřich Kaiser.

Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války. První dva díly v podání Oldřicha Kaisera on-line po celé léto

Oldřich Kaiser čte Švejka

Před osmi lety se zrodil nápad uchopit Haškův román nově a zároveň ve své celistvosti. V uplynulých letech jsme natočili dvě první knihy Švejka v kongeniální interpretaci Oldřicha Kaisera, letos vznikla nahrávka třetího i nedokončeného čtvrtého dílu. První dva díly poslouchejte zde:

Dále účinkuje Antonín Molčík

Režijní spolupráce Markéta Jahodová

Hudební doprovod heligonka Pavla Vokůrky

Připravil Miloš Doležal

Natočeno v roce 2008

autor: Miloš Doležal
Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.