Václav Kahuda uvádí...

9. únor 2018

V rámci Československého roku přinášíme setkání s knihovnami a vkusem vybraných českých spisovatelů a spisovatelek. Zveme je jako hostující dramaturgy do řady Povídka, ve které vždy zazní v premiéře jedna autorská próza a dále komentovaný výběr čtveřice dalších titulů. Jako prvního jsme oslovili předsedu Asociace spisovatelů, spisovatele Václava Kahudu, který z rozhlasového archivu vybral povídky Ladislava Klímy, Ivana Bunina, Bruna Schulze a soubor básní v próze od Jakuba Demla. On-line k poslechu vždy po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Václav Kahuda je výrazným zjevem současné české literatury. A to nejen doslova, ale především svým psaním. Tomu se začal věnovat záhy, přestože se pod svým pravým jménem Petr Kratochvíl vyučil štukatérem a vrhl se na dlouhou řadu dělnických zaměstnání – byl strojníkem v čistírně odpadních vod, topičem, nočním hlídačem muzea i hrobníkem. Brzy se ale dostal do společnosti básníků a literátů a začal také sám publikovat.

Jako svou první knihu vydal na počátku 90. let novelu Příběh o baziliškovi a od té doby s většími či menšími pauzami vycházejí další svazky. Po rozsáhlých Proudy (2001) a Vítr, tma, přítomnost (2014) se na konci roku 2017 v knihkupectví objevil text Bytost, v němž se Kahuda – pro sebe netypicky – vrhl na sci-fi.

V povídce V Čechách, kterou otevíráme „kahudovský týden“, se autor vrací k tomu, co je jeho psaní vlastní. Svou specifickou kombinací vzletného a přízemního jazyka zachycuje zcela běžné obrazy jedné cesty vlakem a ukazuje, kolik témat dokáže otevřít dobré pozorování okolí.

Účinkuje: Igor Bareš
Pro rozhlas upravila: Klára Fleyberková
Režie: Vladimír Rusko
Natočeno v roce 2017.

Z rozhlasového archivu pro Vás Václav Kahuda dále vybral povídky Ladislava Klímy, Ivana Bunina, Bruna Schulze a soubor básní v próze od Jakuba Demla.

Bruno Schulz: Traktát o manekýnech neboli Druhá kniha o stvoření druhů
Povídka polského spisovatele meziválečného období, spjatého svým životem a tvorbou s haličským městečkem Drohobyč.

Účinkuje: Jiří Ornest
Překlad: Erich Sojka
Připravil: Jiří Vondráček
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno v roce 2009.

Ivan Alexejevič Bunin: V Paříži
Účinkují: Monika Švábová a Pavel Pavlovský
Překlad: Taťjana Hašková
Připravil: Miroslav Anton
Režie: Miroslav Buriánek
Natočeno v roce 1998.

Jakub Deml: Moji přátelé
Malý průřez ze slavné knihy básní v próze.
Účinkují: Josef Kemr, Jana Preissová, Viktor Preiss a Kateřina Frýbová
Připravil: Rudolf Matys
Hudební improvizace: Martin Sýkora (flétna)
Režie Markéta Jahodová
Natočeno v roce 1990.

Ladislav Klíma: Jak bude po smrti
Účinkuje: Jaroslav Kuneš a Ladislav Běhůnek
Režie: Petr Pleva
Natočeno v roce 1993.

autoři: Klára Vičíková , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio