Večer na téma exil a samizdat

21. únor 2018

Další z Večerů na téma, které v rámci ČeskoSlovenského roku vybíráme z produkce slovenského Rádia Devín, přináší veřejnou nahrávku debaty o exilu a literatuře, což bylo ústřední téma bratislavského knižního festivalu BRaK v létě roku 2015. Debaty se zúčastnil český spisovatel žijící ve Francii Patrik Ouředník, slovenský básník a vydavatel samizdatové literatury Oleg Pastier a novinář Martin M. Šimečka. Poslouchejte on-line do 27. února 2018.

Kultura zůstává ve Francii symbolickou měnou, kterou se dá ve společnosti platit. Je důležitější vědět o knize, která naposledy dostala Goncourtovu cenu, než mít v garáži dva bavoráky...

...vysvětlil Patrik Ouředník důvod, proč mu Francie přirostla k srdci. Co je z exilové zkušenosti přenosné, co z tvůrčích principů samizdatu zůstává živé a čeho je nutné se vzdát, jak proměnila Evropu emigrantská vlna, jakou váhu má slovo v současné demokratické společnosti, která je slovy doslova zaplavená? Také na to se svých hostů zeptal moderátor Michal Havran.

„Diskusní pořad na aktuální společenská témata, zajímaví moderátoři, zajímaví hosté, zajímavá hudba, zajímavá témata.“ S tímto podtitulem vysílá Rádio Devín, kulturní stanice Slovenského rozhlasu, každý týden své Večery na tému. V rámci letošního projektu ČeskoSlovenský rok nabízíme některé pořady našim posluchačům, a to v takřka identické programové řadě stanice Vltava Večer na téma.

Vybrali jsme debaty přesahující do naší společné historie i české současnosti a témata, kterými Slovensko zaujalo v evropském kulturním prostředí. Jednou za měsíc se tak budeme moci setkávat s intelektuály, umělci, pedagogy nebo občanskými aktivisty, kteří vstupují do veřejného života dnešního Slovenska.

autoři: Michal Havran , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio