Werner Fritsch: Nico – Ledová sfinga. Nevšední drama jedné umělkyně s Vilmou Cibulkovou v titulní roli

13. červenec 2021

Hra inspirovaná životem a smrtí modelky, herečky a především zpěvačky, která před sólovou dráhou vystupovala s kapelou The Velvet Underground. V dramatu Wernera Fritsche se hudebnice potkává se zpěvákem legendární skupiny The Doors Jimem Morrisonem. Titulní roli ztvárnila Vilma Cibulková. Poslouchejte on-line po dobu jednoho měsíce po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Kateřina Rathouská, Petr Mančal
Osoby a obsazení: Nico (Vilma Cibulková, Tereza Hofová a Viktorie Hrachovcová), Jim Morrison (Jan Dolanský), dědeček (Josef Somr), babička (Viola Zinková), matka (Johanna Tesařová), otec (Luboš Veselý), Ari (Kajetán Písařovic), Lou Reed (Bohumír Starý)
Dramaturgie: Kateřina Rathouská
Překlad: Petr Štědroň
Hudba: Jan Trojan
Režie: Petr Mančal
Natočeno: v roce 2014

Nevšední drama, které má rysy básnické skladby, zachycuje scény z divokých 60. nebo začátku 70. let, podstatná část textu je ale věnována i dětství Nico, rodině a také posledním okamžikům jejího života. Ten skončil v červenci roku 1988 na ostrově Ibiza, kde se jí stal osudným pád z kola.

The Velvet Underground and Nico (1967)

Werner Fritsch (1960) je německý spisovatel, dramatik, filmař, režisér, autor rozhlasových her a pedagog. Studoval filozofii, etnologii a literaturu na Ludwig-Maxmilians-Universität v Mnichově. V roce 1987 vyšel jeho román Cherubín, který vzbudil velkou pozornost a získal řadu cen (mimo jiné Cenu Roberta Walsera, 1987). Od té doby Fritsch zveřejnil řadu próz a divadelních her, rozhlasových her a scénářů. V posledních letech se Werner Fritsch ve zvýšené míře věnoval pedagogické činnosti, po několik semestrů byl hostujícím profesorem dramatiky a nových médií na Lipském literárním institutu. Za své četné rozhlasové hry byl několikrát vyznamenán, jako například Cenou ARD za rozhlasovou hru (2007), Prix Marulić (2013) či Bavorskou kulturní cenou (2016).

Fritsch má velmi blízko k Česku, napsal několik zakázkových her pro Český rozhlas, mimo jiné se také zabýval životem a dílem Vladimíra Holana a Bohumila Hrabala, s nímž se dokonce osobně setkal. Werner Fritsch žije střídavě v Hendelmühle a v Berlíně, je členem německého PEN-centra. 

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související