William Shakespeare: Julius Caesar. Je vláda charismatického vůdce lepší než nestabilní demokracie?

1. leden 2024

Na pozadí jednoho z nejslavnějších atentátů všech dob klade William Shakespeare překvapivě aktuální otázky o fungování moci. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Přeložil, pro rozhlas upravil a režii má: Jiří Josek
Osoby a obsazení: Trebonius (Michal Pavlata), Decius (Jaromír Meduna), Julius Caesar (Alois Švehlík), Casca (Pavel Nečas), Calpurnia, Caesarova manželka (Apolena Veldová), Marcus Antonius (Igor Bareš), Marcus Brutus (Radek Valenta), Cassius (Ivan Řezáč), Lucius (Martin Sucharda), Porcia, Brutova manželka (Lucie Štěpánková), věštec (Stanislav Oubram), Artemidorus (Ilja Racek), Caesarův sluha (Miroslav Hruška), Antoniův sluha (Michal Slaný), Octavianus Caesar (Jiří Racek), Lepidus (Milan Stehlík) básník Trebonius (Jan Přeučil)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Hudba: Milan Svoboda
Natočeno: 2013

Shakespearův Julius Caesar je jednou z jeho her inspirovaných antickými dějinami. V dramatické zkratce předvedl Shakespeare události předcházející spiknutí proti Caesarovi a následně osudy spiklenců, kteří byli poraženi v bitvě u Filipp a potrestáni.

Historicky prvního nastudování tragédie v Českém rozhlase se ujal Jiří Josek, který je i autorem překladu. Titulní roli svěřil Aloisovi Švehlíkovi.

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.