William Shakespeare: Konec vše napraví

Poněkud hořká komedie převracející naruby tradiční motiv ctnostné dívky, která zdrženlivostí dojde ke štěstí.

Poslouchejte na Vltavě 24. září 2016 ve 14:00. Po odvysílání se komedie objeví také na stránce Hry a četba. Zároveň ji najdete na speciálním webu Shakespeare 400. On-line v rámci speciálního projektu zůstane hra dva měsíce, až do čtvrtka 24. listopadu 2016.

Web Hry a četba nabízí mluvené slovo zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout.

Zářijové zastavení v rámci letošních pravidelných repríz her Williama Shakespeare bude patřit hořké komedii Konec vše napraví, hře zřejmě napsané v roce 1604 nebo 1605. Její děj je založen na devátém příběhu z třetího dne z Dekameronu Giovanniho Boccaccia.

Autor v ní notně přehodnotil tradiční motiv o tom, kterak chudá, počestná, nápaditá a především důsledná dívka přece jen získala ruku milovaného mladého šlechtice. Text nepostrádá typickou zápletku spojenou se záměnou postav. Hlavním motivem se zdá být ctnost – řeší se u postav hlavních i vedlejších.


Osoby a obsazení: Král francouzský (Felix le Breux), Bertram, hrabě z Rousillonu (Josef Zíma), Lafeu, starý šlechtic (Václav Vydra), Parolles, Bertramův společník (Soběslav Sejk), správce (Jiří Hurta), šašek (Bohumil Bezouška), páže (Jan Kotva), Hraběnka z Rousillonu (Dana Medřická), Helena, její schovanka (Alena Vránová), vdova (Nelly Gaierová), Diana, její dcera (Klára Jerneková), Mariana, přítelkyně vdovy (Luba Skořepová), šlechtic (Milan Mach), šlechtic (Vladimír Čech), důstojníci (Miloš Zavřel a Antonín Zíb)

Autor: William Shakespeare Překlad a rozhlasová úprava: Jaroslav Kraus Dramaturgie: Dalibor ChalupaHudba: Vladimír TrucRežie: Jiří Roll

Natočeno v roce 1969.

Čtěte také: Všechna dostupná díla na webu Hry a četba

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio