Wolfgang Bauer: Mikrodramata

18. duben 2017

Haydn, Čingischán, Lukrécie, Wagner, Hérostratos, Kleopatra, Freud... Defilé slavných postav v absurdních miniaturách rakouského ironika. On-line k poslechu do pondělí 24. dubna 2017.

Pod souborným názvem Mikrodramata se skrývají absurdní hříčky inspirované slavnými historickými postavami. V kratičkých nonsensech před posluchači defilují proslulí válečníci, osudové ženy, panovníci, umělci či vědci, které na scénu vyvolal rakouský ironik Wolfgang Bauer. Světové dějiny tak dostávají trochu přízračný ráz podivného panoptika, ve kterém má každý vyměřený jen krátký výstup, než za ním spadne opona.

S historickým odkazem slavných osobností i s formou divadelní hry si Wolfgang Bauer pohrává zcela svobodně. A představou jevištní realizace se ve své fantazii rozhodně nenechal svazovat, svá Mikrodramata označil jako soubor velmi krátkých „nehratelných“ her.

Účinkují: Daniela Kolářová, Barbora Hrzánová, Barbora Hrzánová, Jan Novotný, Rudolf Pellar, Jaroslav Kepka a Lukáš Hlavica

Překlad: Evžen Turnovský
Rozhlasová úprava a režie: Petr Adler
Hudební improvizace: Jan Bouše

Natočeno v roce 1993.

Logo

O autorovi

Díky nekonformní, provokativní povaze svých uměleckých prací a vystoupení i svými anarchistickými životními názory se Wolfgang Bauer stal velmi viditelnou postavou, vyvolávající uznalé reakce i pobouřený odpor. Byl pilný a tvrdohlavě důsledný a dosáhl tak nakonec uznání jako jeden z nejvýraznějších reprezentantů současné rakouské literatury a kultury vůbec; dosáhl i řady oficiálních poct (1970 mu byla udělena literární cena Petera Roseggera a v témže roce i cena Theodora Csokora, 1994 Rakouská státní cena za literaturu). Prvního jednoznačného a pronikavého úspěchu dosáhl hrou Magic Afternoon z roku 1967, úspěch se opakoval i při uvedení další hry Change z přelomu let 1968/69. Z dalších jeho her uveďme například Film a žena, Silvestr aneb Masakr v hotelu Sacher, Magnetické polibky, Memory Hotel, Pan Faust hraje ruletu, Insalata Mista… (překladatel Evžen Turnovský, SAD 2001/5) 

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.