Zapomenutá opera a její znovuobjevení

1. prosinec 2004

Ve Vídni a Milánu bude po dvou stoletích uvedena opera Antonia Salieriho Operou Antonia Salieriho Europa riconosciuta zahajovala v roce 1778 svou činnost slavná milánská La Scalla. Více než dvě stě let zapomenuté dílo umělce, který většinu svého života strávil jako dvorní skladatel ve Vídni, bude týden před milánskou premiérou uvedeno ve vídeňském Konzerthausu.

Milánská La Scala bude po tříleté nákladné celkové rekonstrukci znovuotevřena operou, která stála na samém počátku jejího působení už před 226 lety. Salieriho operu Europa riconosciuta tu bude 7. prosince dirigovat Riccardo Muti. Koncertní sdružení Vídeňského Konzerthausu uvede operu pod vedením Tiziana Duci již 2. prosince. Nejen Vídeňanům a Rakušanům, ale i obyvatelům sousedních zemí, kteří nebudou mít čas nebo peníze na cestu do Milána, se tak nabízí jedinečná příležitost poslechnout si operu, k níž nelze koupit ani nahrávku, ani noty.

Nový sál Vídeňského Konzerthausu

Během vídeňského představení vystoupí Ana Durlovski, Magdalena Meziner, Manfred Equiluz, Anna Kowalko a Maren Engelhardt. Hodinu před začátkem operního představení přiblíží posluchačům Salieriho dílo spisovatel a hudební kritik Stelvio Mestrovich, který se na Antonia Salieriho specializuje.

Opera Europa riconosciuta bude uvedena v Novém sále Vídeňského Konzerthausu (Wiener Konzerthaus, Lothringerstr. 20, 1030 Wien), začátek představení je 2. prosince v 19.30 hodin. Vstupenky v ceně 21 eur je možné zarezervovat na tel. čísle 00431-242002, nebo na e-mailové adrese ticket@konzerthaus.at.

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu