7. listopad je v Rakousku Dnem deníků

6. listopad 2012

7. listopad je v Rakousku věnován již posedmé Dni deníků, tedy autobiografiím a deníkům významných osobností a spisovatelů.

Podle zakladatelů tohoto literárního festivalu má každý životní příběh svou hodnotu a zaslouží si být vyprávěn. Den deníků má inspirovat zejména mladé lidi k psaní a k reflexi svých životů. Autobiografické knihy a deníky jsou důležitým svědectvím naší doby, mají historickou hodnotu. Jejich čtení napomáhá vzájemnému porozumění, posiluje empatii, solidaritu a kulturní vzdělanost lidí.

Letošní Den deníků nabízí 90 literárních čtení a prezentací knih. Kromě Vídně se k festivalu připojily i spolkové země Dolní a Horní Rakousy, Štýrsko, Salcbursko, Tyrolsko a Burgenlandsko. Největší pozornost vzbuzuje právě vycházející životopisná kniha Ioana Holendera, bývalého ředitele Vídeňské státní opery rumunského původu. Své sebrané spisy, z nichž jsou mnohé ve formě deníku, ve Vídni představí také český básník, esejista a spisovatel Eugen Brikcius. Dílo s titulem „A tělo se stalo slovem" vychází k autorovým sedmdesátým narozeninám v brněnském nakladatelství Větrné mlýny. Kromě již známých textů čtenáři v knize najdou i ty dosud nepublikované a četné fotografie. Speciálním hostem Brikciusova večera v Českém centru Vídeň bude český umělec a básník Viki Shock.

Podrobnosti o Dni deníků v Rakousku posluchačům Mozaiky přiblížil vídeňský spolupracovník Martin Krafl.

autor: Martin Krafl
Spustit audio