Mimikrista – zábavný projekt rakouského umělce

5. leden 2011

Rakouský umělec Johaness Langeder na sebe upozornil zábavným a zajímavým projektem. Novináři mu přezdívají „Mimikrista“. Vysvětlíme vám proč.

„Mimikry čili mimetismus neboli mimeze je termín, označující povrchovou podobnost mezi dvěma blíže nepříbuznými živočišnými druhy, která nevznikla v evolučním procesu. Důvodem vzniku mimiker je ochrana před predátory,“ tolik k tomuto pojmu naučný slovník. Přeloženo do hovorové řeči to je – dělat jakoby něco bylo, přestože to není. Ve světě zvířat to znamená, že slabší napodobují silnější a zajišťují si tím podstatnou vývojovou výhodu – jde totiž o život.

Podobně je tomu i ve světě lidí, i když situace nemusí být vždy tak vážná. Do této kategorie lze například zařadit většinu těch, kteří se zdobí levnými kopiemi drahých značkových výrobků, jejichž originály si nemohou dopřát. Za všechny jmenujme ten nejrozšířenější – duplikát hodinek Rolex.

To byla bezesporu výchozí myšlenka Johanessa Langedera. Její realizace trvala mnoho hodin, dnů a týdnů. Výsledkem je dokonale klamoucí předmět – Ferdinand GT 3 RT – s naprostou jistotou nejpomalejší Porsche na světě.

Když se Johannes Langeder ukazuje se svým Porschem v ulicích města Lince, nezáleží mu na tom, jak rychle jede. Koneckonců činí maximální rychlost jeho Ferdinanda 13 kilometrů za hodinu. Nejde mu ani o výkon motoru, ten je pouhých 0,14 KS – jistě zlý sen pro všechny vyznavače silných motorů. Jde mu pouze o umění a komunikaci, o zprostředkování uměleckého ztvárnění, o příspěvek k evoluční teorii. Vnitřek jeho auta tvoří dvě jízdní kola a množství elektrických instalací – kabelů, trubiček a rourek. Karosérie je pokryta několika vrstvami zlaté fólie. Konečný výsledek je na první pohled dokonalý. U zaparkovaného auta se zastavují chodci a obdivují jeho jednoduchost a zlatou krásu. Jedna žena spontánně souhlasí s projížďkou, nastupuje do auta, usedá do sedla kola pro spolujezdce a šlápne zkusmo do pedálů. Ferdinand vyráží na projížďku. Johannesovi se tím potvrdila jeho teorie: dokonalé mimikry nalákaly první oběť.

I další z jeho mnoha projektů je věnován fenoménu „předstírání“. Langeder sestavil orchestr z hudebních laiků. Podařilo se mu přesvědčit o svém uměleckém záměru celkem 80 neprofesionálů, kteří vystupují jako hudebníci, zpěváci ve sboru a tanečníci. Nastudovává s nimi – v pouze jedné, maximálně dvou zkouškách – známé skladby rakouských autorů, např. Straussův valčík „Na krásném modrém Dunaji“, a slaví s vystoupením své „Linecké filharmonie“ diletantů úspěchy po celém Rakousku.

Johannes Langeder absolvoval v roce 2008 studium na umělecké škole v Linci. V témže městě vede umělecký spolek a vlastní kavárnu „Zum Rothen Krebschen“, ve které organizuje výstavy, umělecké soutěže a koncerty.

Další pohyblivý mimezní projekt je v přípravné fázi. Má se zase podobat autu. Nic bližšího Johannes Langeder nechce zatím prozrazovat.

autor: Eva Novak
Spustit audio