Nedožité sté narozeniny Bohumila Hrabala si připomínají i v Rakousku

7. leden 2014

U příležitosti stého výročí narození významného českého spisovatele Bohumila Hrabala proběhne v Rakousku festival Zaostřeno na Hrabala (v orig. Hrabal im Visier). Probíhat bude od ledna do června v Salcburku a ve Vídni.

Rakouské publikum se může těšit na tři výstavy věnované dílu a životu Bohumila Hrabala, filmovou řadu filmů natočených na motivy jeho děl, divadelní a multimediální představení, literární festival a soutěž pro mladé překladatele.

První výstava Via Hrabal bude slavnostně otevřena v Literárním domě v Salcburku 9. ledna. Vedle barevných a černobílých fotografií zachycujících Bohumila Hrabala v různých životních etapách, představí Hrabalovy méně známé koláže z 50. let, ilustrace a obaly knih navržené různými českými umělci, které sám Hrabal obdivoval a s nimiž se přátelil. Samostatnou část výstavy tvoří také série grafik Vladimíra Boudníka a výběr filmových plakátů z divadelních adaptací Hrabalových textů.

Vyhlášena už byla také soutěž pro překladatele do 35 let připravená Českými centry, Literární sekcí Institutu umění a Portálem české literatury. Uchazeči musí do konce ledna přeložit Hrabalovu dosud do příslušného jazyka nepřeloženou povídku o rozsahu minimálně 10 normostran. O vítězích ve 14 zemích světa včetně Rakouska rozhodnou lokální odborné poroty složené z bohemistů a výherci budou odměněni jarním pobytem v Praze.

autoři: Martin Krafl , Helena Petáková
Spustit audio