Zatančete si s Tancem Praha! Festival zve diváky na představení pod širým nebem

4. červen 2020

Do Prahy a dalších 17 českých měst zve diváky festival Tanec Praha. Mezinárodní program nahradí program česko-slovenský, mimo jiné i pod širým nebem. Tanec Praha totiž zahájil spolupráci s festivalem krajinářské architektury Landscape.

Tančete podle Piny Bausch!

Festival slavnostně zahájí 7. června v pražské Stromovce celosvětově sdílený projekt Pina Bausch Foundation The NELKEN-Line, který zve k procesí v tanci kohokoli, kdo se chce vydat parkem na Armstrongovu hudbu.

Yvona Kreuzmannová, Tanec Praha

„Jedna z nejznámějších pohybových linií je z roku 1982 z díla Nelken: Jaro, Léto, Podzim, Zima. V jednoduchosti je krása. Drobná a přece výrazná gesta vyprávějí o střídání čtyř ročních období v podání tanečníků postupujících v dlouhé řadě. Každý je vítán, každý se může připojit.Vyzývá ředitelka a zakladatelka Tance Praha Yvona Kreuzmannová.

Čeští perfomeři a performerky na jevišti, za sklem i v parku

Festival tanec Praha uvede také jednu premiéru a to 8. června projekt Florenta Golfiera a souboru tYhle nazvaný Zápas s jazykem. V tomto novém projektu se performer a choreograf Florent Golfier zabývá tématem jednojazyčnosti a vesele zápasí s výslovností, spisovným jazykem a potřebou vyjádření.

Pražský program nabídne také unikátní koncepty dvou inscenací: GUIDE Věrky Ondrašíkové a Duety Petry Tejnorové a Temporary Collectivu. Obě inscenace se přizpůsobí aktuální situaci. Například Duety budou uvedeny ve Veletržním paláci, přičemž diváci budou akci odehrávající se za sklem sledovat zvenčí.

Temporary Collective, inscenace DUETY

Měli jsme smělé plány a určitě se jich nevzdáme. Zásadní mezinárodní projekty však nutně musíme posunout,vysvětluje Yvona Kreuzmannová. O to více máme šanci ponořit se do spolupráce s domácími tvůrci, s umělci různých generací, z nichž celá řada nás úspěšně reprezentuje v zahraničí, ale v této chvíli je tady, připravena vymýšlet, jak oživit veřejný prostor.“ Festival tak vyvrcholí umělecko-environmentálním projektem Plíce Žižkova ve spolupráci s Landscape festivalem. Více než 40 umělců provede účastníky akce žižkovskou zelení v originálním konceptu. Regiony roztančí čeští a slovenští umělci v sérii více než 30 představení, většinou outdoor. Tanec Praha v regionech – například v Plzni, Ostravě, Olomouci, Jihlavě, Manětíně, Chocni a dalších městech – začíná už 4. června a potrvá do 29. června.

Spustit audio

Související